Tarragona amplia el Servei d'Urgències i Emergències Socials: les 24 hores del dia els 365 dies de l'any

El SUEST, ubicat a les instal·lacions de la Guàrdia Urbana de Tarragona, atén situacions sobrevingudes d'urgència i emergència

Publicat el 27 de juny de 2025 a les 17:54

El Servei d'Urgències i Emergències Socials de Tarragona (SUEST) amplia la seva atenció per oferir una major cobertura davant les emergències socials. Ara fa un any el servei va ampliar el seu horari i ara, després d'aprovar-se al consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona, el servei passarà a oferir-se les 24 hores del dia els 365 dies de l'any. Cal recordar que el SUEST atén les situacions sobrevingudes d'urgència i emergència. L'objectiu és donar el suport, l'assessorament inicial, l'orientació i acompanyament, i la tramitació i derivació, si escau, als recursos necessaris per cobrir la situació sobrevinguda.

Impulsat des de l'IMSST, pensat per a la ciutadania i amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, el projecte preveu agregar al servei presencial de 8 a 20 hores de dilluns a divendres, guàrdies no presencials que s'activaran de manera telefònica a partir de les 20 hores fins a les vuit del matí de dilluns a divendres i les 24 hores del dia els caps de setmana i festius. L'ampliació horària s'iniciarà durant el mes de juliol. Les guàrdies del SUEST es faran en casos de dones víctimes de violència masclista i feminicidis; desallotjaments derivats d'incendis, explosions, inundacions o ruïnes imminents; i accidents múltiples amb afectació emocional.

Tant els tècnics i tècniques de Serveis Socials com els i les professionals de la Guàrdia Urbana han rebut formació específica sobre aquest servei. Les actuacions seran protocol·litzades perquè l'atenció sigui homogènia i coordinada i finalitzaran amb derivacions per a garantir que després de la situació d'urgència les persones rebin atenció des dels serveis bàsics o especialitzats que corresponguin. 

Una prova pilot amb vocació de continuïtat

El SUEST està ubicat a les dependències de la Guàrdia Urbana. Està actualment integrat per dues treballadores socials que fan torns rotatius de 8 a 15 hores i de 15 a 20 hores. A partir d'ara, les guàrdies no presencials del SUEST les duran a terme treballadors i treballadores socials, educadors i educadores i psicòlegs i psicòlogues de l'IMSST que activaran el servei quan s'escaigui, a través del cap de torn de la Guàrdia Urbana fora de l'horari presencial.

La consellera de Serveis Socials i presidenta de l'IMSST, Cecilia Mangini, ha destacat que "el sentit d'aquesta ampliació és que les emergències evidentment poden ocórrer a qualsevol hora i moltes vegades tenen conseqüències crítiques i s'han de cobrir necessitats bàsiques de les persones afectades de manera immediata". Mangini ha explicat que "es pretén vetllar per la visibilitat dels Serveis Socials a la població, com un servei més d'atenció ciutadana, al nivell de la resta de serveis d'emergències com la Policia, Bombers i Serveis Sanitaris".

Finalment, la consellera ha afegit que "es tracta ara per ara d'un projecte pilot, però amb vocació de continuïtat, la qual cosa dependrà sobretot que s'aconsegueixin els indicadors previstos, relacionats amb el nombre d'emergències que s'atenguin fins a desembre d'enguany".