Tarragona, una de les cinc capitals que es podran descobrir amb les «Rutes Matemàtiques» a Catalunya

A més, la reusenca Eva Miranda protagonitza l'itinerari per la ciutat de Lleida dins aquest projecte de turisme familiar

El creador de la proposta és un jove estudiant de Matemàtiques
El creador de la proposta és un jove estudiant de Matemàtiques | ACN / Guillem Varela
12 de juliol del 2024
Actualitzat a les 16:20h

La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, ha presentat, aquest divendres 12 de juliol, al Museu d’Història de Catalunya les cinc rutes turístiques que formen part de la iniciativa “Descobreix Catalunya amb una mirada matemàtica”, una iniciativa impulsada pel Govern, per mitjà de la direcció general de Turisme del Departament d’Empresa i Treball, conjuntament amb Casio .

El projecte té com a objectiu fomentar un turisme familiar amb una proposta singular que faci descobrir indrets d’interès de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa mitjançant la solució de reptes matemàtics de nivells de dificultat diversos, pensats especialment per a joves adolescents. Els punts de partida d’aquests itineraris seran les oficines de Turisme que la Generalitat de Catalunya té en aquestes cinc ciutats catalanes.

La responsable de Turisme ha assegurat que “un dels nostres objectius és promoure un turisme sostenible, regeneratiu i que aporti valor. El projecte és innovador, proposa una fórmula diferent per visitar les nostres ciutats i, a més, posa en valor el talent femení científic de Catalunya gràcies al turisme, en aquest cas, el familiar”.

rutes matematiques catalunya acn nacio
Les cinc matemàtiques il·lustren diferents models de la calculadora CASIO. Foto: ACN / Pau Costa

A l’acte de presentació d’aquestes noves rutes també hi ha assistit el jove estudiant de Matemàtiques i creador de la proposta, Nicolás Atanes Santos; la matemàtica reusenca Eva Miranda Galcerán; el responsable de Promoció i Comercialització de les oficines de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Pablo Ortega Novillo; i el responsable de Comunicació de la Divisió Educativa de Casio, Eloy Bernal Arellano.

Cinc matemàtiques catalanes pioneres

Domènech ha assegurat que “treballem per fer compatible la vida al nostre país i a les nostres ciutats amb l’activitat turística. Aquestes rutes lliguen amb aquesta idea i van alineades amb el nostre Compromís Nacional per un Turisme Responsable: potenciar el desenvolupament d’iniciatives turístiques adreçades a les famílies; atraure nous segments, en aquest cas, els joves adolescents a qui ens acostem d’una manera diferent i singular; i contribuir a la distribució territorial tot proposant visitar indrets de les nostres ciutats, els punts més icònics però també d’altres de menys coneguts”.

Per realitzar aquestes rutes, els participants podran recollir a l’oficina de turisme el mapa corresponent i una calculadora científica cedida per Casio. Tots dos elements inclouen retrats il·lustrats de matemàtiques catalanes que tenen una relació especial amb el territori que es visita. Cada un dels retrats han estat realitzats per una il·lustradora de la zona. A cada plànol, a més de la ruta i els reptes matemàtics, hi ha una biografia de la matemàtica catalana homenatjada i que té una relació especial amb el territori.

  • La reusenca Eva Miranda Galcerán, distingida amb el Premi François Deruyts, és la matemàtica escollida per la ruta de Lleida, ja que va viure tota la seva infància i joventut a la capital del Segrià. La il·lustració l’ha fet Lily Brick.
  • Griselda Pascual i Xufré -retratada per Míriam Rivera Iglesias- tot i haver nascut a Barcelona, és la protagonista de la ruta de Tortosa, on va ser catedràtica de l’Institut d’Ensenyament Mitjà de la capital del Baix Ebre als anys 50.
  • Maria Antònia Canals i Tolosa, nascuda també a Barcelona el 1930, guia la ruta de Girona per la forta vinculació que va tenir amb la universitat d’aquesta ciutat. En aquest cas, Srta M és l’encarregada de dibuixar Canals.
  • Maria Bras-Amorós és professora de la Universitat Rovira i Virgili i està present a la calculadora amb què es farà la ruta de Tarragona, gràcies a la il·lustradora Carmen Segovia Moreno.
  • Pilar Bayer Isant, primera dona catedràtica de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, protagonitza la ruta de la capital catalana i el seu retrat l’ha fet l’artista Laufer.

Aquestes cinc matemàtiques formen part de la iniciativa #CientíficasCASIO que l’empresa impulsa des de 2019 per reivindicar la feina i les investigacions de científiques rellevants de tots els temps il·lustrant les tapes de les calculadores amb retrats de matemàtiques, físiques, químiques, enginyeres i inventores per crear referents per a nenes, nens i joves.

Arxivat a