El consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona, celebrat aquest divendres 20 de setembre, ha desestimat el recurs de reposició presentat per l'empresa FCC contra una sanció de 250.000 euros que el consistori va imposar la concessionària per barrejar envasos amb fracció resta al barri del Serrallo. Els fets van tenir lloc el febrer de l'any 2023, quan els tècnics municipals van fer tres controls nocturns per comprovar les sospites que hi havia. En aquest sentit, es va elaborar un informe de més de 100 pàgines que constatava la infracció de l'empresa en la recollida dels residus.
El regidor d'ERC, Jordi Fortuny, responsable de l'àrea de neteja durant el mandat 2019-2023, ha posat sobre la taula la internalització del servei, recordant que "barrejar els residus es gairebé un delicte". En aquest sentit, l'alcalde de Tarragonas, Rubén Viñuales, ha recordat al conseller republicà que durant quatre anys va dirigir el Departament de Neteja, preguntant-li per què no va internalitzar el servei durant el seu mandat. El batlle ha reiterat que el problema de la neteja a la ciutat no se solucionarà fins que no s'adjudiqui el nou contracte.
Tot i que el plenari hagi rebutjat el recurs de FCC, que actualment presta el servei de neteja i recollida de residus a la capital tarragonina, l'empresa ha anunciat que portarà la sanció al jutjat, concretament al contenciós administratiu, ja que no estan d'acord amb la multa econòmica. Cal recordar que l'any 2019, l'Ajuntament de Tarragona va sancionar l'empresa amb gairebé 150.000 euros, però el cas va arribar al contenciós administratiu, que va donar la raó a l'empresa i va deixar la sanció sense efecte.
Antoni Pujol, reconegut amb el Premi Tarraco Patrimoni Mundial
D'altra banda, el consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat atorgar el Premi Tarraco Patrimoni Mundial d'enguany a Antoni Pujol, arquitecte tarragoní directament vinculat amb el Patrimoni de la ciutat. En aquest sentit, a fnals dels pròxim mes de novembre es farà un acte de reconeixement i entrega de diploma a Antoni Pujol, amb motiu del 25è aniversari de la Declaració de patrimoni mundial del Conjunt de Tarraco. Nascut l'any 1942 a Tarragona, l'arquitecte va ser president de l'Autoritat Portuària de Tarragona entre els anys 1987 i 1995.
Durant el seu mandat al Port de Tarragona, va contribuir a la transformació de la façana marítima de la ciutat, però també va comptar sempre amb una gran sensibilitat per la Tarraco romana. Pujol va ser pioner en repensar la ciutat romana a través de suports divulgatius, com una reconstrucció virtual ja als anys 90. També a nivell urbanístic va destacar en l'impuls del Catàleg de Patrimoni del Pla General de 1978, el Pla Pilats, la recuperació de la capçalera del Circ o el Pla Especial de la Part Alta (PEPA).
El conseller de Patrimoni, Nacho García Latorre, ha assenyalat que "aquests projectes de llarg recorregut han servit per prestigiar encara més la nostra ciutat i el vestigi que ens envolta”. El regidor ha conclòs que per aquests motius exposats, "Antoni Pujol és un digne mereixedor d'aquest guardó en l'any que celebrem els 25 anys de la Declaració de la qual, d'alguna manera, de ben segur que també en deuria ser còmplice".