Tarragona presenta el full de ruta per transformar la Part Baixa amb 25 punts clau

La millora de l'espai públic serà un dels eixos principals per revitalitzar aquesta zona de la capital tarragonina

L'Ajuntament de Tarragona ha presentat el full de ruta per transformar la Part Baixa de la ciutat.
L'Ajuntament de Tarragona ha presentat el full de ruta per transformar la Part Baixa de la ciutat. | TarragonaDigital
01 de febrer del 2024
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presidit aquesta tarda l'acte de presentació del Pla Integral de la Part Baixa. El document final del pla és fruit de mesos d'anàlisi, estudi, un procés participatiu que ha comptat amb 395 respostes d'una enquesta ciutadana i en què s'han rebut 89 propostes. Aquesta feina permetrà marcar les estratègies i actuacions de futur del barri.

El procés ha permès confeccionar el Pla d'acció, que s'estructura en quatre objectius estratègics: viure al barri, conviure al barri, gaudir del barri i activar el barri. En aquest sentit, el pla dibuixa 11 línies d'actuació que es concreten en 25 accions on cadascuna té un pressupost estimat i uns terminis d'execució diferenciant a curt, mitjà o llarg termini, així com el model de gestió.

El document també es concreta amb una planificació estratègica i identifica possibles fonts de finançament més enllà dels pressupostos municipals, es detallen possibles convocatòries a què puguin presentar‐se als projectes i programes de finançament proposats.
 

"La Part Baixa iniciarà el camí a la seva recuperació amb actuacions urbanístiques com la Rambla del Mar"

L'alcalde Viñuales ha assenyalat que "governem per plantejar solucions a problemes que venen de lluny i aquest pla planteja el full de ruta per executar millores a la Part Baixa. Un barri que encetarà el camí a la seva recuperació amb actuacions urbanístiques com la Rambla del Mar".

En aquest sentit, el batlle també ha recordat "les obres del nou col·lector d'aigües pluvials que donarà solució a les inundacions del Serrallo, Torres Jordi i Residencial Palau, que s'iniciaran enguany".

La presentació del document final del Pla Integral de la Part Baixa s'ha fet a la Sala Genius del Palau de Congressos en un acte que, a més de l'alcalde, ha comptat amb la participació del conseller de Territori, Nacho Garcia, regidors dels diferents grups municipals de l'Ajuntament de Tarragona i l'equip redactor del document.

Així mateix, ha comptat amb la presència del grup impulsor del pla, format per associacions i entitats del barri i pensat per aglutinar els diversos punts de vista i sensibilitats del teixit veïnal.
 

Set àmbits de diagnosi

El novembre de 2022 es va constituir el Grup Impulsor del Pla Integral de la Part Baixa. Un cop constituït aquest nucli es va desenvolupar la diagnosi inicial i el procés de participació.  La primera part del treball va ser una diagnosi del PIPB, que s'estructura en set àmbits: la demografia, l'urbanisme, l'espai públic, la mobilitat, el comerç i l'activitat econòmica, la cultura i la participació.

"El document que s'ha presentat avui és fruit d'aquest procés de participació i l'anàlisi exhaustiva de la zona per marcar les estratègies i actuacions de futur perquè la Part Baixa és un dels barris que més atenció mereix i, de fet, l'any vinent serà un any d'obres”, ha apuntat el conseller d'Urbanisme i Habitatge, Nacho García Latorre.
 

Les actuacions que planteja el Pla

Segons recull el Pla, es plantegen 25 actuacions de millora en els quatre àmbits estratègics de treball. Així, l'àmbit Conviure al barri, es proposa actuar en habitatge (amb un pla de rehabilitació i regulació dels pisos turístics), en l'embelliment del paisatge urbà, una nova estructura de mobilitat i la reducció del risc d'inundabilitat.

Pel que fa a l'àmbit de Conviure al barri, l'objectiu és enfortir la cohesió social amb dos nous equipaments culturals —Chartreuse i Magatzems del Blat—, un nou equipament sociocultural i comunitari —edifici Santiyán— i una nova oficina de l'OMAC. Així mateix, s'impulsarà el teixit associatiu i la lluita contra el sensellarisme.

L'àmbit Gaudir del barri inclou les actuacions de renovació de l'espai públic i de revaloració del patrimoni. Entre les actuacions hi ha una millora de l'espai públic amb nous espais. Així mateix, s'impulsarà l'espai museístic del Teatre romà i el seu entorn i un reforç dels espais verds.

Finalment, l'àmbit Activar el barri agrupa les actuacions de dinamització econòmica, totes centrades en el reforç del comerç i l'activitat econòmica. Així, hi haurà programes d'impuls i de suport al comerç quotidià i als serveis bàsics al barri, a la modernització del comerç i els serveis, la revitalització dels locals buits i una incubadora d'artesania i moda d'autor.
 

Transformació estructural de l'espai públic

La transformació de l'espai públic inclou cinc actuacions rellevants, creant espais de connexió i referència. En aquest sentit, el document preveu el Balcó de la Part Baixa, així com la nova façana marítima, la nova porta ferroviària, així com la renovació dels carrers Reial i Apodaca.

El Balcó de la Part Baixa busca generar punts panoràmics de visibilitat del patrimoni (carrers Doctor Zamenhof, Caputxins, Arquitecte Rovira i Pons d'Icart), així com establir connexions verticals entre el barri i l'Eixample a través dels Jardins Vapor, de les Termes i el Teatre Romà, i de la terrassa del Palau Firal i de Congressos.

Pel que fa a la nova façana marítima vol obrir el barri cap al mar eixamplant les voreres, naturalitzant el carrer i absorbint la circulació del tramvia i del carril bici. La nova porta ferroviària transformarà l'entorn de l'estació de tren per mostrar-se com a punt de connexió vital per a la ciutat integrant l'intercanviador amb el tramvia.

A més, es reformarà la plaça de la Pedrera, redistribuint l'espai dedicat als vianants i als vehicles per permetre que hi hagi aparcament de zones de càrrega i descàrrega suficients, però donant protagonisme a les persones. En tot l'àmbit s'augmentarà la superfície drenant, les àrees d'estada i joc infantil i amb ombres.

La reforma de l'eix històric del carrer Reial transformarà l'entrada al barri des de la benzinera i el supermercat per millorar la connexió amb Pere Martell, el Serrallo, l'escola, la llar d'infants i poliesportiu municipal. S'ampliaran les voreres, es racionalitzaran els espais de càrrega i descàrrega i els contenidors, alhora que es reforçarà el caràcter de referència de la plaça dels Infants.

Finalment, la reforma de l'eix històric del carrer Apodaca millorarà la connexió amb el Port a través de la transformació, la naturalització i la dotació de la Plaça dels Carros.