Els treballs del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Tarragona (PMUST) continuen amb més actuacions i consolidant els avenços envers una ciutat més convivencial segons la tinent d'alcalde de Mobilitat. En aquest sentit, l’Ajuntament de la ciutat ha realitzat, en un any des de l’aprovació en el si del Consell de la Mobilitat, més de cent accions, intervencions o mesures destinades a fomentar la mobilitat sostenible.
Es tracta de treballs de gestió de la demanda, dirigides a reduir la necessitat de desplaçaments motoritzats i a incrementar l’eficiència i seguretat en l’ús dels modes de transport motoritzats, no motoritzats i en vianants. S’ha intervingut en la xarxa de transport públic urbà, un factor determinant per al bon funcionament de la ciutat: la seva qualitat de vida, la salut dels ciutadans i del medi ambient.
S’han creat 6 noves línies que milloren la connectivitat amb punts estratègics de gestió, salut, educació i treball; s’han creat noves parades per afavorir la intermodalitat amb vehicle privat, tren, autobusos interurbans (amb l'estació d’autobusos) i la bicicleta.
En aquest mateix sentit, la proposta de Tarragona ha estat triada dins el projecte europeu Push and Pull de política combinada d’estímul de modes de transport més beneficiosos i compatibles amb la vida urbana i de dissuasió en l’ús indiscriminat i irracional de l’automòbil privat. La ciutat forma part de les quinze ciutats de quinze països diferents triades que rebran 100.000€ de finançament europeu per evaluar el desenvolupament del PMUST i compartir experiències amb la resta de ciutats seleccionades del continent.
Des de la Conselleria de Mobilitat del consistori tarragoní també es destaca el sistema de pagament pioner a l'estat, amb la targeta T-Avança. El nombre d’aquestes targetes actives a mes de novembres és de 428, i el nombre de viatges realitzats ha estat de 8.535.
4.595 places d'aparcament regulades
Cal esmentar igualment la presa de mesures fiscals per contribuir al foment de la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire, mitjançant la dissuasió de l’ús del vehicle privat, amb la regulació de l’aparcament al centre de la ciutat i la creació de 1.057 places en aparcaments dissuasius situats a la primera anella urbana ben connectats amb transport públic.
De les 1.313 places regulades (totes zones blaves) que hi havia abans de l'entrada en vigor del PMUST el 2012 s'ha passat a les 4.595 que hi ha actualment. Tot i això, el nombre de zones blaves ha baixat a 1.138. El major nombre de places d'aparcament regulades són les de residents. Les zones verdes sumen 2.717. De zones perimetrals dissuassòries, les taronges, n'hi ha 1.057.
El PMUST preveu 5.124 places d'aparcament regulades pel 2017. Segons Floría, les 600 que queden per fer es desidiran depenent de les necessitats que sorgeixin però, de moment, «el que toca és consolidar el que hem fet per seguir millorant la qualitat de l'aire».
Reduir un 12% la contaminació de l'aire
L'objectiu fonamental del PMUST és haver reduït un 12% la contaminació admosfèrica de la ciutat derivada de l'us d'automòbils. És per això que els objectius de reducció de contaminació atmosfèrica són la base de totes les mesures, i l’informe ambiental avalat per la Generalitat de Catalunya és vinculant. Sovint a Tarragona mirem a la indústria química quan parlem de contaminació, perquè som una ciutat amb un dels polígons més importants d’Europa. Tot i això, els problemes generats pel trànsit rodat, especialment al centre de la ciutat, són els culpables del 80% de la contaminació de l’aire, tal com van explicar els representants d’Ecologistes en Acció (entitat autoria de l’estudi de la Qualitat de l’Aire de les ciutats espanyoles) en la seva visita a la nostra ciutat a principis d'any.