Ana Martínez, membre de TEA i educadora en una escola d'educació especial de la ciutat, ha explicat a NacióTarragona que volen instal·lar pictogrames -d'uns 18 cm d'alçada per 18 cm d'amplada- a diferents espais i edificis públics i també comerços. El primer pas és fer-ho al barri de Torreforta, ja que és on s'ha gestat aquesta iniciativa i això s'emmarca en el projecte "'Entén la ciutat amb pictogrames".
Els integrants de Todos En Azul s'han emmirallat en l'associació ANA, de Navarra, que ha fet el mateix a Pamplona i, segons Martínez, "està sent un èxit". L'educadora ha apuntat que és un projecte molt positiu per a les persones amb autisme però també per a les seves famílies, ja que "amb una imatge els és més fàcil comunicar-se" i ha recordat que "hi ha persones que no parlen" i amb els pictogrames poden expressar-se o bé entendre el context, la situació i conèixer el lloc on es troben. Servirà, doncs, per saber on són i així identificar cada edifici, botiga o parc, per exemple. A més, l'educadora també defensa que el projecte és molt important per a "conscienciar a la gent i alhora, facilitar el dia a dia de les persones, siguin adults o nens, amb autisme".
Martínez ha destacat que ara mateix estant a la meitat del projecte. La idea és que abans que arrenqui el curs escolar ja puguin haver instal·lat uns quants pictogrames al barri de Torreforta. El projecte, impulsat per aquesta iniciativa sense ànim de lucre, no té cap ajuda de les administracions, sinó que tira endavant gràcies a les donacions de les persones que hi volen participar. Per això, fan una crida a tothom a posar el seu gra de sorra i a ajudar al fet que el dia a dia d'aquestes persones sigui millor. De moment, però, compten amb uns 1.500 euros que es van recaptar en un esdeveniment solidari a MésKPádel Tarragona, el passat diumenge 26 de maig. Aquests diners, serviran per fer, almenys, uns 600 pictogrames.
L'educadora ha explicat que estan en converses amb l'Ajuntament i altres administracions per poder penjar els pictogrames però que no hi ha res tancat. De moment, començaran amb tots els comerços del barri.
Aquest dimecres, l'associació ha estat gravant un espot que l'utilitzaran per poder presentar el projecte a diferents espais i alhora per intentar captar més persones que vulguin participar-hi.

El rodatge de l'espot del projecte de Todos En Azul que es grava a Torreforta. Foto: Jonathan Oca
"El seu món és el nostre"
L'Álvaro Reyes és el pare d'en Marcos, un nen de 3 anys amb TEA. Considera que aquest projecte és mot important per als autistes i alhora, afirma que és una manera de visibilitzar el trastorn.
Reyes ha lamentat que hi ha certs estereotips que diuen que "els nens amb autisme no parlen i que estan al seu món" i de forma taxativa ha expressat que "no és així, el seu món és el nostre i cal veure la realitat i entendre com la veuen ells per acabar amb aquests estereotips i etiquetes".
El pare d'en Marcos ha celebrat la iniciativa de Todos En Azul perquè els pictogrames són una material visual i cognitiu que va molt bé per als TEA. Segons Reyes, el seu fill no verbalitza i es comunica a través d'aquestes imatges. Un clar exemple és que quan vol galetes, assenyala el pictograma amb la imatge de les galetes i així, tant ell com la seva parella, saben que en Marcos en vol una i el mateix fa amb moltes altres coses.
Reyes ha detallat que en Marcos és visual, que necessita veure les coses per poder entendre-les. "Encara que intentis explicar-li les coses, no ho acaba de comprendre, en canvi, si li mostres a través d'imatges, ell ho visualitza i entén tot el que passa".
Per tot plegat, l'Álvaro Reyes reclama més iniciatives com les de l'associació TEA i alhora, "molta més sensibilitat per part de la societat però també per part de l'Administració". En aquest sentit, el pare ha animat als governs a invertir més en educació i sobretot en aquells infants que tinguin necessitats educatives especials.
Reyes també considera que cal anar un pas més enllà i posar pictogrames arreu de les ciutats i pobles, com fan amb altres col·lectius. Reyes ho exemplifica dient que "si en un semàfor es pot posar un avisador per a persones cegues, perquè no es podria posar un pictograma?". A banda, recorda que els pictogrames són un "llenguatge universal per a totes les persones" i apunta que és un benefici perquè "si una persona no entén l'idioma i veu una imatge, pot arribar a entendre què hi ha en aquell local, ja sigui un comerç, un edifici públic".
Per altra banda, reclama que realment es treballi per a una "integració real" i denuncia que queda molt bé dir-ho però que a l'hora de la veritat no s'aplica ni es rema cap a aquesta direcció".
Per últim, demana que les administracions tinguin en compte la realitat d'aquests nens i que estiguin atents a les seves necessitats, així com a les de les famílies, que "moltes vivim entre el silenci la resignació i anem tirem endavant com podem". Per sort, afegeix, "el que fem és donar-nos suport entre nosaltres perquè hi ha recursos per als nens però pels pares, no hi ha absolutament res".