Torna 'Temps d'Avellana' per fer valdre i promocionar el fruit sec km0

Entre els mesos d'octubre i novembre s'han programat diverses activitats orientades al públic general i també a professionals entorn l'avellana del territori

Publicat el 04 d’octubre de 2023 a les 11:00
La sisena edició del Temps d'Avellana ja ho té tot a punt per a una nova edició, entre els mesos d'octubre i novembre, enfocada a la promoció de l'ús de l'avellana. Aquest esdeveniment anual uneix entitats i institucions relacionades amb aquesta fruita seca emblemàtica de la regió.

L'acte inaugural s'ha dut a terme a la Llotja de la Cambra de Comerç de Reus aquest dimecres, 4 d'octubre, i ha reunit diverses personalitats del sector, incloent-hi la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Glòria Tibau; l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el director de l'Oficina Tècnica de l'Avellana i consultor en Turisme i Cultura d'Eurecat, Jaume Salvat, i la presidenta de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis.

Una edició amb una mirada ampliada


En aquesta edició, Temps d'Avellana amplia el seu enfocament sectorial i, per primera vegada, ofereix dues jornades professionals per a restauradors i productors d'articles amb avellana. Aquesta iniciativa té com a objectiu ampliar l'oferta que incorpora aquesta fruita seca.

En aquest context, es presentarà un manual d'ús de l'avellana específic per a restauradors, elaborat per l'Oficina Tècnica de l'Avellana gestionada per Eurecat. Aquest manual inclourà consells per reconèixer i utilitzar les avellanes en els seus diversos formats disponibles al mercat, així com l'experiència en la seva caracterització extreta del Panel Oficial de Tast de l'Avellana.

Un programa d'activitats per a totes les edats


El Temps d'Avellana 2023 inclourà una àmplia gamma d'activitats per a tots els públics, incloent-hi esdeveniments de caràcter lúdic, educatiu i professional que es duran a terme a diversos municipis. Entre aquests esdeveniments destaca la segona Festa de l'Avellana, que tindrà lloc el 21 d'octubre a l'Estació Enològica de Reus i inclourà el lliurament dels guardons DOP Avellana de Reus, així com tallers, visites, tastos i actuacions.

En l'àmbit professional, es realitzaran jornades tècniques centrades en l'ús de l'avellana a la restauració, l'eficiència en l'ús de l'aigua i una degustació de productes elaborats amb avellana els dies 16 d'octubre i 8 i 9 de novembre.

Aquest esdeveniment compta amb la col·laboració de diverses entitats i institucions, incloent-hi el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Cambra de Comerç de Reus, la Llotja de Reus, la DOP Avellana de Reus, l'Ajuntament de Reus, l'IRTA, PRODECA, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i moltes altres organitzacions i ajuntaments.
 

La importància de l'avellana per al territori


La directora dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Glòria Tibau, ha subratllat l'interès del departament pel sector de l'avellana i ha destacat l'important paper de l'Oficina Tècnica durant els últims quatre anys. "És notable la consolidació de l'Associació d'Organitzacions de Productors de l'Avellana, la creació del Panel de Tast i l'organització del Temps d'Avellana, que es consolida com a punt de referència", ha afirmat Tibau.

Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, ha destacat la qualitat i singularitat dels productes agroalimentaris locals, amb l'avellana al capdavant, com un recurs valuós que ha de gestionar-se de manera sostenible. Guaita ha subratllat la importància de la innovació, la sostenibilitat i la salut, i la col·laboració amb altres actors del territori.

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha destacat que fer valdre l'avellana, una fruita seca emblemàtica, implica un compromís amb la sostenibilitat i el suport al sector primari, essencial per al medi natural i l'equilibri territorial.