Treballadores de la Generalitat a Tarragona reclamen indemnitzacions després que Educació se saltés una sentència

Les tècniques especialistes d'educació infantil han protagonitzat un procés d'estabilització que ha deixat fora part de la plantilla

Publicat el 27 de novembre de 2023 a les 10:21
Matí de judici a l'avinguda Roma de Tarragona. La CGT ha acompanyat unes tècniques especialistes d'educació infantil que reclamen una indemnització al Departament d'Educació pel seu acomiadament. I és que més d'un centenar de treballadores -la majoria, dones- al Camp de Tarragona protesten pel "maltractament sistemàtic" de la Generalitat. Aquest col·lectiu es va incorporar als centres en funcions de suport a les aules d'infantil durant el curs 2004-2005 i recentment han protagonitzat un procés d'estabilització, que en alguns casos els ha fet perdre la feina que tenien des de feia més d'una dècada.

La plantilla sempre ha estat en situació d’interinitat i al juliol de 2020 es van convocar 756 places a concurs-oposició, mentre que hi havia 883 persones treballant de TEEI als centres en aquell moment, la qual cosa suposava que 127 treballadores no podrien aconseguir estabilitzar-se.

Aquestes oposicions van impugnar-se pel sindicat CGT i van ser el desencadenant de la primera vaga de TEEI el 26 de febrer de 2021, convocada conjuntament per l’organització anarcosindicalista i la plataforma de treballadores. Aquestes oposicions no es van paralitzar mentre que el TJUE condemnava les administracions públiques d’abús de temporalitat i obligava a engegar processos d’estabilització, fruit també de la pressió de les vagues al sector públic.

La plataforma va contactar amb l’advocat Pau Albert Martí, a través del qual diverses treballadores van denunciar el Departament d’Educació per la seva situació en abús de temporalitat. El 18 de setembre de 2021 les TEEI van realitzar els exàmens i el 25 de novembre es va celebrar el primer judici d’aquest col·lectiu a Tarragona, en el qual es declara les TEEI com a indefinides no fixes i el jutge sentenciava que si el Departament les acomiadava, les hauria d’indemnitzar. A l'agost de l'any 2022, el Departament va enviar cartes d’acomiadament sense fer referència a cap indemnització.

És per aquest motiu que cinc treballadores porten de nou el Departament d’Educació als tribunals. Maribel Pacheco i Sarai Rodríguez, dues TEEIs afectades i militants del sindicat CGT, asseguren que tornen a judici “cansades del menyspreu sistemàtic cap al col·lectiu i per solidaritat i respecte cap a les companyes que han quedat al carrer”. Al seu torn, Jorge Fernàndez, secretari general del sindicat CGT Ensenyament al Camp i present a les portes dels tribunals, ha destacat “l’exemplaritat de lluita i organització de les TEEI”, que, malgrat la dificultat de ser una en cada centre en què n’hi ha, “continuen lluitant pel reconeixement del seu paper educatiu i per una millora de les condicions laborals del personal d’atenció educativa”.

Aquest és el segon judici que es fa per la qüestió de les indemnitzacions a Catalunya. El primer va ser a Granollers i es va resoldre a favor de les treballadores. Es preveu que els pròxims mesos se succeeixin diferents judicis a tot el territori.