Tres estudiats de Reus han optat, aquest dijous, 13 d'octubre, per no declarar davant del jutge. Els joves hi estaven citats pel Jutjat d'Instrucció número 1 arran d'uns fets ocorreguts el mes de desembre de l'any passat, 2021. Se'ls acusa d'un delicte de danys per part dels Mossos d'Esquadra.
Els tres joves militen al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i participaven en la vaga convocada contra la Llei Castells a l'Institut Baix Camp. La proposta legislativa abordava qüestions de regulació laboral a les universitats en referència al professorat associat i als contractes temporals, per exemple. Per altra banda, els estudiants consideraven que no se'ls preveia prou pes als òrgans de presa de decisions.
També alertaven d'una reducció del català a la universitat i de la privatització i mercantilització dels estudis. Per tot plegat, el 16 de desembre del 2021 es va convocar una vaga. En el cas de l'Institut Baix Camp, els estudiants haurien sabotejat, presumptament, dues portes d'accés al centre educatiu.
Segons el col·lectiu jurídic Alerta Solidària, l'acció hauria sigut una resposta a la negativa de l'institut a deixar-los un espai per llegir el manifest. Davant d'aquesta postura, apunten els estudiants, els implicats «no van tenir cap altra opció que plantejar una vaga combativa». Els Mossos d'Esquadra van identificar sis joves, i n'acusen tres d'un presumpte delicte de danys.
El magistrat del Jutjat d'Instrucció ha de decidir, després de les declaracions, si obre judici arran de l'acusació policial. Aquest dijous al matí, quan han sortit de les dependències judicials, els joves s'han reafirmat en l'exercici del dret a vaga. Insisteixen que «tenim dret a fer vaga i simplement vam exercir-lo».
Consideren que el centre «va demostrar que no respecta les decisions col·lectives de l’alumnat ni els seus drets més bàsics», argumenten. El relat dels fets reafirma el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans en el seu posicionament. Asseguren que «ens reafirmem en la lluita estudiantil demostrant cada dia que la lluita és l’únic camí».
Denuncien que el mateix dia de l'acció l'Institut Baix Camp va modificar la normativa que permetia la no assistència col·lectiva d'alumnes de tercer i quart d'ESO. Alerta Solidària ha exposat que el centre ha presentat una factura de reparació de desperfectes ocasionats, presumptament, per aquella acció. Aquesta factura és de 1.202,24 euros i la pena a la qual es podrien enfrontar els joves, si s'obre judici i se'ls declara culpables, és d'uns dotze mesos.