UGT i CCOO exigeixen la implantació dels plans d'igualtat i els protocols d'assetjament a Tarragona

Els sindicats criden a erradicar les violències masclistes en l'àmbit laboral aquest 25-N

Imatge dels representants dels sindicats amb els cartells del 25N.
Imatge dels representants dels sindicats amb els cartells del 25N. | ACN
22 de novembre del 2023
Actualitzat a les 16:49h
UGT i CCOO exigeixen que s'implementin els plans d'igualtat i els protocols contra l'assetjament sexual i per raó de sexe a la feina. A Catalunya, només s'han registrat el 13% d'aquests plans. Tot i que no tenen dades territorials, els sindicats lamenten que les empreses privades no tinguin l'obligatorietat de registrar els protocols contra els assetjaments.

Aquest dimecres 22 de novembre, les sindicalistes han fet una crida per erradicar les violències masclistes en l'àmbit laboral aquest 25-N. Per això, han organitzat aquest divendres una protesta a Tarragona i una caminada popular a la Selva del Camp el dissabte, coincidint amb el Dia Internacional de l'Eliminació de les violències contra les dones, entre altres iniciatives.

La secretaria de polítiques d'Igualtat de la UGT de Tarragona, Mar Vázquez, ha defensat la importància de la implementació dels protocols i plans d'igualtat per aconseguir que les dones treballin en espais segurs.
 

Protocols per erradicar aquestes violències al lloc de treball

"La llei de prevenció de riscos laboral obliga per llei a l'empresari a protegir la salut laboral tant psíquica com física de les persones, com que hi ha aquesta violència que sobresurten, i no és la mateixa que pateixen els companys masculins, s'han creat els protocols per erradicar aquestes violències al lloc de treball", ha afirmat Vázquez.

Alhora, Vázquez ha recordat que les empreses privades tenen l'obligació de registrar el pla d'igualtat, però, en canvi, no cal que ho facin en el cas dels protocols contra els assetjaments sexuals.

"Fins aquest juliol, no s'havia legislat sobre la reglamentació dels plans d'igualtat i assetjaments sexuals a l'administració pública, la qual té l'obligació de registrar-los", ha subratllat.
 

Les dones se senten "violentades" i "incomodades" en l'àmbit laboral només pel fet de ser dones

Per la seva banda, la secretaria de la Dona i Polítiques LGTBI de la Unió de CCOO de Tarragona, Tomasa Guerreros, ha denunciat que les dones se senten "violentades" i "incomodades" en l'àmbit laboral només pel fet de ser dones. També ha assenyalat que moltes vegades no denuncien els assetjaments per vergonya. Per aquest motiu, ha reivindicat els canals anònims de denúncia a través dels sindicats.

"S'han produït 89.000 denúncies de casos d'assetjament i violència masclista en el darrer any a Espanya", ha comentat. Segons les sindicalistes, la majoria de denúncies que reben són assetjaments ambientals, com ara comentaris sexuals, o violències TIC.

A tall d'exemple, han explicat el cas d'una dona que va patir un petó no consentit per part d'un company en una empresa tarragonina. "Li va explicar al seu encarregat i ell a la resta de companys de feina, li van fer el buit, i els fets es van convertir en un cas d'assetjament sexual i psicològic", ha detallat Vázquez.

Segons la sindicalista, la dona va estar un any de baixa per depressió i l'empresa no va actuar fins que el sindicat hi va intervenir. Des dels sindicats asseguren que cal més educació i sensibilització per combatre les violències masclistes.
 

Accions reivindicatives

UGT i CCOO han organitzat diverses accions reivindicatives en el marc del 25-N. En concret, aquest divendres faran una concentració a la plaça de la Dona Treballadora de Tarragona i després marxaran cap a la plaça Corsini, on faran la lectura del manifest conjunt i homenatjaran les dones víctimes de violència masclista.

Prèviament, lliuraran el carnet de Portes Violetes de CCOO a les dones que donaran servei d'informació i assessorament a aquelles que han patit algun tipus d'agressió a la demarcació. A més, també han organitzat una caminada popular aquest dissabte a la Selva del Camp, entre altres.