Un candidat amb diversitat funcional: «Hem d'ensenyar a la societat qui som i de què som capaços»

Sergi Moncunill forma part d'una llista electoral i ho fa per ERC a la Selva del Camp

Publicat el 15 d’abril de 2019 a les 18:39
En Sergi Moncunill té 30 anys, viu a la Selva del Camp però és fill de Valls, i té diversitat funcional. Forma part de la llista electoral d'ERC del poble del Baix Camp de cara als comicis municipals del 26-M. També és membre de l'Associació en Defensa dels Drets de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (LADD) i forma part del consell de participació de Dincat, una federació que vetlla per la defensa dels drets, la dignitat i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i les seves famílies a Catalunya.

- Aquest 26-M es podrà votar a Sergi Moncunill a la Selva del Camp. Quin número ocupa a la llista d'ERC?

- Sóc el número 9. No hi ha possibilitats que entri al consistori, ja que la majoria absoluta són 7 regidors. Ara bé, jo vaig dir que aniria a la llista però que no volia sortir.

- És un pas endavant per al col·lectiu de persones amb diversitat funcional que vagi a les llistes electorals. Ho veu així?

- Sí, sí. És un pas endavant perquè la gent amb diversitat funcional hem de tenir drets i deures. Els drets són molt importants i han de ser plasmats en la vida pública. Hi ha un article de la convenció de l'ONU que diu que les persones amb diversitat funcional han de tenir un lloc a la vida pública i càrrecs a l'administració i clar, això s'ha de treballar i preveure. Ara mateix ho tenim lluny.

[blockquote]"És un pas endavant perquè la gent amb diversitat funcional hem de tenir drets i deures"[/blockquote]
- El 7 de desembre el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral (LOREG) que entra en vigor el 7 de desembre del 2018 i que permet a les persones amb diversitat funcional exercir el seu dret a vot. Què li sembla aquesta reforma?

- És molt positiu. És cert que és un gran avenç però la Junta Electoral Central ha fet una vulneració dels nostres drets. Diuen que si vas a votar, han de prendre nota i que han de vigilar que les persones amb diversitat que es presentin estiguin capacitades. Per altra banda, jo sempre he pogut votar. A mi, la jutgessa que em va fer la incapacitat em va dir que podia votar lliurement. Em va demanar qui era el president de la Generalitat en aquell moment, jo li vaig respondre i em va dir que podia votar sense cap problema.
 

Sergi Moncunill, número 9 de la llista d'ERC a la Selva del Camp. Foto: Jonathan Oca


- Aquesta mesura vol dir que permeten votar a les 100.000 persones amb diversitat funcional que estan cridades a les urnes a l'Estat però imposant unes condicions?

- Exacte. Això vol dir que ens deixen votar però amb condicions. Per una part estem contents però per l'altra, veiem que això és una clara vulneració i no hi estem d'acord.

[blockquote]"Això vol dir que ens deixen votar però amb condicions. Per una part estem contents però per l'altra, veiem que això és una clara vulneració i no hi estem d'acord"[/blockquote]
- Considera que és necessari que hi hagi més gent amb diversitat funcional a les llistes electorals, independentment de si surten escollits o no?

- I tant. Jo crec que sí. Perquè hem de ser com més millor i donar el nostre dret a la diversitat. Hem d'ensenyar a la societat qui som i de què som capaços.

- Coneix més gent amb diversitat funcional que s'hagi presentat a les llistes?

- Sí, hi ha un company meu, el Pau Palau que també es presenta amb ERC (al número 17) i una noia d'un poble de Barcelona que ho fa per Junts per Catalunya. No en conec cap més.

- Li falta sensibilitat a la societat amb el col·lectiu de persones amb diversitat funcional?

- Si, en falta molta. Tenim el conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir El Homani que està molt implicat però cal que la gent faci un pas endavant, que ens reivindiqui i ens doni suport.

- S'entén que el suport no només cal en clau política, no?

- De la classe política en necessitem però també de la societat, des de molts vessants. És necessari que ens ajudin a reivindicar i a aconseguir els nostres drets i que no es vulnerin.

- Ara mateix està estudiant un curs a la URV que es diu Inserlab.

- Sí. Des del novembre que estic fent aquest curs d'inserció laboral a l'empresa ordinària amb altres companys. Ara ja s'acaba i de moment ho porto molt bé. He conegut gent molt maca i molt interessant. Sí quan acabo no trobo feina, tornaré al taller Aprodisca (Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà).
 

Sergi Moncunill, número 9 de la llista d'ERC a la Selva del Camp. Foto: Jonathan Oca


- La URV és la primera universitat que impulsa aquesta tipologia de cursos, oi?

- És la primera, exacte. És molt positiu que sigui la universitat que tenim a Tarragona qui hagi fet el primer curs. Les persones amb diversitat funcional tenim l'accés a la universitat molt restringit i per fi s'han adonat que podem anar a la universitat i que tenim coses a dir.

[blockquote]"Les persones amb diversitat funcional tenim l'accés a la universitat molt restringit i per fi s'han adonat que podem anar a la universitat i que tenim coses a dir"[/blockquote]
- L'11 d'abril va participar en la manifestació a Barcelona sota el lema "Amb la meva feina no s'hi juga". Què reivindicaven?

- Es va fer un acte, ara que s'acosten les eleccions per fer sentir la nostra veu. Vàrem llegir uns manifestos amb persones rellevants de diferents àmbits que van servir per a exigir les nostres reivindicacions i que ens facin costat. Els polítics van estar a primera fila escoltant tot el que els volíem dir.