Un gimnàs de Reus denuncia persecució després d'una multa per no tenir cartells en català

Després de la sanció de Consum, han rebut crítiques de diversos usuaris a les xarxes socials

Publicat el 17 de juliol de 2023 a les 17:19
El gimnàs Reus Gym, al carrer de Salvador Dalí, ha denunciat a les xarxes socials ser víctima de "persecució" per motius lingüístics. Tot plegat sorgeix arran de la denúncia feta, també a través de les xarxes socials, per l'absència de llengua catalana a la cartelleria del local i al seu web. Una denúncia que també s'hauria fet des de l'Oficina de Consum.

Segons explica el propietari del gimnàs, Albert Jumilla, a TarragonaDigital, fa un temps el local va rebre la visita de l'Agència Catalana de Consum, que depèn de la Generalitat de Catalunya. La visita es va fer en horari de matí, quan al gimnàs hi ha un monitor, que n'hauria informat al propietari del negoci. Jumilla admet que, d'entrada, precisament perquè ell no hi era quan van rebre la visita de la inspectora, no va donar la importància que corresponia a l'avís.

Per part de Consum s'hauria informat que hi ha d'haver cartelleria en català. Concretament, la normativa sanciona, en aquest cas, que no hi hagi cartells en català. És a dir, la normativa no multa la col·locació de cartells, senyals o informació en castellà, sinó que no hi sigui també en català. Consum hauria comunicat a través d'un correu electrònic que incomplir aquesta normativa implica una multa econòmica.

El propietari exposa que la notificació es va fer a través d'un correu electrònic que no és el d'ús habitual per al negoci. Al cap dels dies va comprovar que, en aquest correu, s'informava d'una sanció econòmica de 5.250 euros. En aquell moment, explica Jumilla, la seva reacció va ser "treure tots els cartells del gimnàs, vaig dir que ni català, ni castellà".

Va enviar a Consum una foto demostrant-ho i la documentació que se li va requerir, però la multa va tirar endavant. La sanció quedava desglossada, segons explica, en 3.500 euros per no haver fet cas a les indicacions de la inspectora en aquell moment i 1.250 euros per la manca de cartelleria en català. Finalment, van optar per no recórrer-la i pagar-la dins del termini establert perquè quedés rebaixada a la meitat.
 

Denuncien persecució a les xarxes socials

Jumilla exposa que, en general, es tractava de cartelleria on s'explica la normativa del local. "Sobretot en horari de nit, tenim molts socis que són estrangers, i ho vaig posar en castellà perquè era més fàcils per ells", aclareix. Aquesta situació no havia transcendit per part del gimnàs, però les darreres publicacions a les xarxes socials han fet que s'exclamin també per la "pressió" que hi han rebut.

Denuncia que hi ha usuaris que "inciten la gent perquè busqui llocs amb cartells en castellà i fer-los la vida impossible". Admet que "hem rebut un munt de missatges", i que continuen rebent comentaris cada vegada que publiquen, per exemple, una oferta del gimnàs. De fet, assegura que no és l'únic negoci de Reus que ha rebut missatges i publicacions com aquests.

A través d'Instargam, el mateix gimnàs s'ha fet ressò de les crítiques rebudes per part de l'usuari @mantincelcatala, tot i que no ha estat l'únic, ni a Instagram ni a Twitter. Aquest perfil va traslladar la queixa d'un altre usuari pel fet que el negoci no tingui cap informació en català, ni al local ni al web. Assegurava, també, que els monitors no parlen català encara que els ho demanis, i acabava preguntant-se si no estaven obligats a garantir que la informació es troba disponible en català, a més d'oferir-se en castellà.

L'usuari @mantincelcatala va interpel·lar directament el gimnàs a través d'Instagram demanant-los que fessin servir aquesta llengua "per responsabilitat lingüística" i animant-los a ser "referents lingüístics". Una publicació que el gimnàs ha denunciat a la mateixa xarxa social qualificant-la de "persecució". Asseguren que "ja no podem aguantar més la pressió que estem patint".
 

A l'esquerra, la publicació del gimnàs; a la dreta, la que correspondria al monitor del negoci Foto: Instagram / @Reusgym


Subratllen que "hem pagat i no hem dit res, però ja està bé, ens sentim perseguits, ja no callarem més". A la polèmica s'hi ha acabat implicant un dels monitors del gimnàs. Ha citat l'extracte que fa referència a l'equiparació de català i castellà com a llengües oficials a Catalunya i ha defensat la seva postura.

Exposa que "com a ciutadà espanyol estic en el meu dret de triar" la llengua amb la qual s'expressa. Afegeix que "si un usuari es dirigeix a la meva persona en català, com a tècnic esportiu i titulat certificat amb nivell C2 de llengua catalana, em dirigirà aquesta persona en corresponent llengua". La publicació acaba demanant a l'usuari que ha denunciat la manca de català "que es retracti i demani disculpes per dirigir-se a mi com a poc professional".