Abellán ha avançat que els afectats portaran a terme una concentració, a nivell estatal, el dia 20 d'octubre. A Tarragona tindrà lloc a la plaça de la Font, a les portes de l'Ajuntament, a les 18 h.
La plataforma d'afectats de Tarragona està formada per unes 400 persones d'arreu de la demarcació. Abellán , però, sospita que en podrien ser moltes més perquè, tal com va explicar aquest diari, es van trobar 9.000 expedient durant els escorcolls a la clínica ubicada a la rambla del president Francesc Macià.
Afectats de Tarragona
En una roda de premsa, alguns dels afectats han explicat el seu cas. Maria Jesús Murillo denuncia que fa un any que porta un implant provisional i que quan li havien de posar el definitiu van tancar. Afirma que se sent "enganyada i impotent" i que en el seu cas s'està parlant de mala praxi i d'estafa. De moment, ha pagat uns 2.000 euros per un tractament que no ha acabat.
Antonio Rodríguez Belmonte explica que l'han deixat "penjat" amb quatre implants després d'haver pagat 3.000 euros. Afirma que no s'atreveix a deixar de pagar perquè no vol constar en la llista de morosos. En aquest sentit, destaca que fa tres mesos que no paga "no perquè no vulgui, sinó perquè no m'ho cobren". Amb resignació comenta que ha anat a diferents clíniques per seguir amb el tractament però totes es neguen a fer-li sense abans aportar un peritatge, "i no el puc pagar, val més de 800 euros".
Pel que fa al pagament, denuncia que l'entitat financera, EvoBank, no li va ingressar els diners en el seu compte per poder pagar el tractament, sinó que el pagament el va fer directament a la clínica. L'afectat explica que havia pagat l'octubre del 2017, abans que li haguessin fet res, ja que va començar el tractament durant el febrer del 2018.
Mari Carmen Lara ha pagat més de 6.800 euros pel seu tractament i el del seu marit. Explica que fa tres anys que està afectada per aquesta clínica. Li van posar implants fora de l'os i això li provocava un dolor insuportable que va acabar amb la retirada dels implants per una infecció l'any 2016. "Ara només porto els caragols", lamenta. Des de la clínica l'enviaven a Barcelona a tractar-se i no li feien res, només li deien "excuses" i havia de tornar amb el mateix mal cap a casa.
Lara assegura que segueix pagant el tractament perquè la financera li diu que el seu cas ja està resolt i que el tractament ha acabat, quan "no és així". Només li queden per pagar 200 euros. L'afectada expressa amb rotunditat, i alhora amb impotència, que "no vull deixar de pagar, vull que m'arreglin la boca".
Per altra banda, al seu marit "li han arrencat la boca", li van treure vuit dents de la part superior i encara no ha pogut posar-hi remei.

Un vehicle de la policia espanyola davant la clínica iDental de Tarragona Foto: Jonathan Oca
Què diu la moció?
Els afectats han posat damunt la taula els punts clau de la moció que esperen que no s'arribi a debatre i que sigui una declaració institucional. Quins són els acords que proposa el text? Doncs, per una banda, demanen a l'Ajuntament que faci pública la solidaritat i el seu suport a les persones afectades per l'estafa d'iDental a Tarragona i arreu de l'Estat. Que el consistori dugui a terme un acompanyament mitjançant l'àrea de Serveis Socials a totes les persones afectades a Tarragona.
En la moció, que presentarà la CUP, també s'acorda que l'Ajuntament de Tarragona insti al Congrés dels Diputats a decretar la situació d'emergència sanitària prevista a l'article 91 de la llei de Sanitat, que insti al Parlament de Catalunya a aplicar la Llei de Contractes de Crèdit al Consum 16/2011 per tal que les entitats financeres paralitzin el pagament de les quotes dels tractaments aturat. I per últim, que insti al CatSalut a ampliar en la seva cartera de serveis públics els tractaments de salut bucodental.
Reunió poc satisfactòria amb Roger Pla
Els representants de la plataforma a Tarragona es van reunir el 13 d'agost amb l'exdirector territorial de Sanitat al Camp de Tarragona, Roger Pla (cessat el 3 de setembre) per parlar del cas. La reunió va ser poc productiva per al col·lectiu perquè Pla no compartia el mateix punt de vista. Els afectats afirmen que el representant de Sanitat veia aquest cas com "una estafa sanitària" i rebutjava titllar-ho de "crisi d'emergència" que és el que demanen els afectats. Ja han demanat una nova reunió amb Ramon Descarrega, el seu substitut al capdavant de Salut al territori.