Una de les supervivents: «Ironies del destí, hem de dir que som afortunats»

Crònica d'una jornada tràgica

Publicat el 20 de març de 2016 a les 18:04

Alguns dels estudiants atesos a l'Hotel Corona de Tortosa caminaven pel passadís, davant la mirada dels periodistes. Foto: Anna Zaera


Silenci, com si el temps hagués quedat aturat. Era l’ambient que es respirava a primera hora del matí al punt quilomètric 33 de l’AP-7 a l’alçada dels Freginals, on per camins paral·lels a la via, s’hi havien aproximat alguns veïns d’este petit poble de 400 habitants, que observaven consternats com les primeres víctimes eren carregades als vehicles funeraris. “És un espectacle completament esgarrifós veure el que ha passat aquí”, afirmava l’alcalde del poble, Josep Roncero, visiblement afectat.

Al lloc hi han arribat desenes de mitjans a qui els cossos de seguretat han mantingut a una certa distància i han demanat tenir la màxima cura en la difusió d’imatges que poguessin ferir la sensibilitat. Era l’escena duna de les tragèdies a la carretera més greus dels últims anys a l’Estat espanyol. L’últim autobús d’una expedició d’un total de 5 carregat d’estudiants d’Erasmus tornava de la nit de la ‘cremà’ de les falles de València cap a Barcelona, però per alguna raó que les autoritats apunten a un “factor humà”, el seu viatge ha quedat truncat en aquell punt, on 13 noies han perdut la vida.

“Ironies del destí, hem de dir que som afortunats”. Explicava ja des de Tortosa una de les estudiants supervivents quan el rector de la UB, Dídac Rodríguez, s’hi ha acostat per parlar-li. “Tots ells estan en la contradicció interna pel fet de saber que potser el que viatjava al costat ha mort i tu t’has salvat”, ha manifestat el rector.

A l’Hotel Corona de Tortosa s’hi ha instal·lat el centre de coordinació i d’atenció a les víctimes. Allà hi ha acudit les màximes autoritats del país, entre les quals el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller d’Interior, Jordi Jané i també el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz. Però també molts alcaldes i representants institucionals d’arreu de les Terres de l’Ebre que han volgut mostrar el seu suport als comandaments que s’encarreguen del dispositiu. Mentre algun polítics feien el cafè al bar, molts dels periodistes de desenes de mitjans que han arribat a Tortosa passaven les cròniques.

Aliens a aquest tràfec, les víctimes que han resultat il·leses i algunes que han estat donades d’alta durant el matí als hospitals de la zona són ateses en una sala del mateix hotel. Creu Roja hi ha desplaçat fins a 22 professionals per atendre els joves. “La majoria de nois són estrangers. Ens comuniquem en francès, anglès, italià o alemany, però també hi ha alguns catalans”, ha explicat la psicòloga de la Creu Roja Lourdes Carrascon.  

“Intentem que puguin manifestar l’ensurt que han patit, que preguntin tot el que faci falta i que ens expliquen què han viscut. Ells mateixos marquen els tempos. Estan afectats, com és lògic, però intentem que tinguen respostes en tot moment i que no es quedin parats”, relata Carrascón. Tots els estudiants que es troben a l’Hotel Corona han pogut contactar amb les seves famílies. Des de la Creu Roja se’ls hi ha facilitats carregadors de mòbil per a que mantinguen un contacte constant amb el seu entorn.  Alguns fan pinya entre ells i són atesos en grup. Altres demanen intimitat.

A l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on es troben alguns dels companys d'estos estudiants la solidaritat dels ebrencs s’ha fet palesa. No han parat d’arribar trucades i gent preguntant si feia falta donar sang per atendre a les víctimes. Tot i això, l’HTVC tenia les necessitats cobertes per avui i ha demanat als donants que hi vagin dijous, quan calculen que faran falta reserves. Així han demanat als donants que acudeixin al banc de sang de 9 a 17 hores el mateix dijous.