
El Pati del Palau de la Diputació de Tarragona acull fins al proper 1 de setembre l'exposició Sant Magí i la fi de la Guerra del Francès a Tarragona . La marxa dels francesos i la voladura de les fortificacions. 1813-2013. Organitzada per la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona, l'Associació Setge de Tarragona 1811 i l'Associació Projecte Tarragona 1800, l'exposició commemora el bicentenari de la marxa dels francesos de Tarragona, que tenien ocupada la ciutat des de la seva conquesta el 28 de juny de 1811 després d’un tràgic setge de 56 dies. Aquesta marxa va comportar la voladura de les principals defenses i edificis de la ciutat. Precisament, l’exposició vol mostrar als visitants els estralls produïts per aquestes voladures i recordar el «miracle de Sant Magí», ja que tal com diu la llegenda el sant va impedir que explotés la seva capella justament durant la diada del copatró de la ciutat (el 19 d’agost).
Formada en la seva major part pels dibuixos de Vicenç Roig «Vicentó» (realitzats molt poc després de les voladures) i complementada amb gravats de l'època i altres documents i objectes, aquesta mostra ens permet conèixer amb gran meticulositat l'estat en què va quedar Tarragona després que el 19 d'agost de 1813 les tropes franceses en retirada volessin la ciutat amb 23 mines col·locades estratègicament amb l’objectiu de destruir les estructures defensives més importants. Edificis històrics com el Castell del Patriarca o el Castell de Pilats, com molts dels baluards defensius, foren totalment destruïts o quedaren molt malmesos. L’única metxa que no explotà va ser la del fort de Sant Magí, annex a la capella del copatró de la ciutat.
Miraculosament, i després d’intentar encendre la metxa tres cops, els artificiers francesos desistiren i es retiraren sense aconseguir el seu objectiu. Els devots i admiradors de Sant Magí vinculen aquest fet a que les voladures foren el dia 19 d’agost, celebració de la diada del copatró de Tarragona, i a que l’anacoreta no permeté la destrucció de la seva capella. Precisament, la metxa que no es va encendre, que en 200 anys no havia sortit mai de la Capella de Sant Magí, també es pot veure en aquesta exposició.
El vicepresident primer de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, va ser l’encarregat d’inaugurar la mostra diumenge al vespre, acompanyat del president de la Confraria de Sant Magí Màrtir de Tarragona, Adolf Quetcuti, i del president de l'Associació Setge de Tarragona 1811, Joan Ribas.
Durant l’acte d’inauguració, Adolf Quetcuti va manifestar l'agraïment «a les entitats que ens han donat suport enguany» i va explicar que, coincidint amb els 200 anys de la marxa dels francesos de Tarragona s'han programat diverses activitats, «entre les quals aquesta exposició que barreja història i llegenda». «Pensem que com a confraria hem de difondre la devoció i estima cap a Sant Magí»,va subratllar Quetcuti, «i creiem que la mostra compleix aquesta escomesa».
D'altra banda, Joan Ribas, després d'agrair la col·laboració de totes les persones i institucions que han fet possible l'exposició, va remarcar els dos vessants a partir dels quals ha estat muntada: «d'una banda, l'històric, i de l'altra, el devocional i tradicional». Així mateix, es va referir a la gran varietat d'objectes que engloba, (la mostra inclou textos, gravats, pintures, i dibuixos, entre altres objectes), tot destacant-ne «un de molt especial»: el quadre de grans dimensions que pertany a la Capella de Sant Magí on es representa aquest episodi de la història de Tarragona.
Finalment, Albert Vallvé, va convidar els assistents a observar i entendre l'exposició «més enllà de la catalogació de llegenda o història». Així mateix, va assegurar que Sant Magí i la fi de la Guerra del Francès a Tarragona esdevé un document d'especial interès històric i, a les portes de la diada del sant, un motiu més de reflexió, de fe i de sociabilitat.
A l'acte també hi van ser presents el senador al Congrés Jordi Sendra, el regidor i diputat al Congrés dels Diputats Alejandro Fernández, el regidor i diputat de la Diputació de Tarragona José Luis Martín, o el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adan, entre altres representants del món local.