Una flama d'estrenes dona al Serrallo el tret d'inici a Sant Joan

La nova regidora de Cultura, Inés Solé, ha aprofitat per reivindicar l'amnistia i la independència dels Països Catalans

Publicat el 23 de juny de 2021 a les 21:00
Vigília de Sant Joan d'estrenes al Serrallo. Com ja és tradicional, el barri mariner de Tarragona ha organitzat la rebuda de la flama del Canigó, amb la participació dels grallers dels Xiquets del Serrallo, la colla de Diables Voramar, la Víbria, el club Tortugatt i un grup de ciclistes han fet possible aquesta celebració malgrat la pandèmia. La pèrgola a tocar de la Confraria de Pescadors ha estat el lloc triat per -amb inscripció prèvia- instal·lar tant la tarima com les cadires per mantenir les distàncies.

Begoña Ibarrola, presidenta de la colla de diables, ha destacat que aquesta era la seva primera celebració de Sant Joan en aquest càrrec. També era el primer cop per a Inés Solé, nova regidora de Cultura de l'Ajuntament després de la incorporació de la CUP a l'executiu local. Mentre Ibarrola confessava que era un dia "especial" per a ella, Solé agraïa l'oportunitat d'estrenar-se al Serrallo en el seu primer acte institucional.

La regidora ha aprofitat el seu parlament, en què ha llegit el text d'Òmnium universal per a tots els actes relacionats amb la flama, per reivindicar la independència i l'amnistia en un dia en què s'han fet efectius els indults als presos polítics. Precisament Solé ha assenyalat que hi ha vora 3.000 persones pendents d'investigació o de judici arran de les mobilitzacions sobiranistes dels darrers anys.

L'arribada de la flama s'ha produït cap a tres quarts de vuit del vespre. El primer de la comitiva ciclista ha entrat al barri pel pont de la Petxina, seguit per bicicletes i cotxes 4x4. Després de passar pel mig dels diables, la flama ha il·luminat el peveter i ha donat el tret de sortida a l'acte, finalitzat amb el cant dels Segadors.

D'aquesta manera, el foc no tan sols de la flama sinó també dels diables, la Víbria i la Vibrieta han fet el punt i final a una tradició ja arrelada al barri. Han estat nombrosos els veïns que s'han acostat a la cita malgrat no haver reservat lloc, mentre la canalla feia sonar petards a les immediacions.

El soroll ambiental, de fet, ha interromput en més d'una ocasió els parlaments, quelcom inevitable en una jornada tan assenyalada com la revetlla de Sant Joan.

[h3]La flama arriba abans als barris de Ponent[/h3]

A diferència d'altres anys, la flama del Canigó no ha arribat tan sols al Serrallo, sinó que aquesta tradició s'ha estès als barris de Ponent. L'acte, organitzat per l'entitat Fòrum Espai Cultural, s'ha iniciat a les cinc de la tarda. Mentre que la del Serrallo venia de Reus, la de Torreforta provenia de Valls. Després de Torreforta, el seguici ha continuat per Campclar fins a arribar a Bonavista, a la plaça de la Constitució, amb la col·laboració de l'Aula de Música Tradicional El Tecler.

Aquests són els únics actes públics que s'han organitzat a la ciutat en motiu de Sant Joan, al marge dels sopars d'entitats i associacions. L'Ajuntament va optar fa setmanes per no col·laborar amb les aglomeracions i va prohibir explícitament les fogueres. Això sí, les platges tornaran a ser punt de trobada donat que el consistori ha optat per mantenir-les obertes.