Unió de Pagesos reclama urgència a la Generalitat per fer obres a l'EDAR de Reus aquest 2024

Els pagesos critiquen que el director de l'ACA, Samuel Reyes, els hauria denegat una trobada «per qüestions d'agenda»

La concentració a la plaça Mercadal ha servit a Unió de Pagesos per fer una crida ciutadana per signar el Manifest de l'Aigua
La concentració a la plaça Mercadal ha servit a Unió de Pagesos per fer una crida ciutadana per signar el Manifest de l'Aigua | Sandra Pérez
12 de gener del 2024
Actualitzat a les 11:39h

La convocatòria d'Unió de Pagesos davant l'Ajuntament de Reus aquest divendres 12 de gener ha aplegat un centenar de persones a la plaça del Mercadal. L'objectiu era reclamar al Govern que declari la urgència de les obres de l'EDAR de Reus perquè puguin executar-se aquest 2024 i obtinguin l'aigua regenerada pel regadiu.

Les previsions d'Acció Climàtica consisteixen a enllestir els treballs el 2026, però els agricultors exposen que el sector del Camp de Tarragona no aguantarà fins llavors. De fet, asseguren que les obres es podrien fer en menys de sis mesos si el Departament i l'Agència Catalana de l'Aigua arriben a un acord; hi hauria una via ràpida alternativa.

Alhora, Unió de Pagesos ha reclamat al consistori reusenc que, en cas que arribi aigua al pantà de Riudecanyes, renunciï a utilitzar-la per a usos urbans i es "prioritzi els pagesos del territori" ja que els ajuntaments poden disposar de la concessió del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

Conseqüències per altres sectors

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, ha evidenciat que "el sector no aguantarà un tercer any de sequera", ja que són molts els camps que depenen d'aquesta aigua: avellaners, oliveres, fruiters...

La situació de sequera continua al Baix Camp i, per això, demanen que tota la societat civil se sumi a la mobilització. "Altres empreses industrials que treballen en pagesia, jardineria, l'horta de proximitat... hauran de plegar", ha afegit.

En paral·lel, els preocupa la sobreexplotació dels aqüífers, quan els pantans de Riudecanyes, Siurana, Guiamets i Margalef ja estan buits, i critiquen que les empreses comercialitzadores d'aigua hi construeixin pous per aprofitar-se'n.

"Se'n parla poc del negoci de l'aigua, però anem cap a la ruïna del sector", ha expressat Josep Zacaries Ferré, president de la Cooperativa Agrícola de Riudoms. Unió de Pagesos demana que no s'especuli amb l'aigua i que els ajuntaments siguin solidaris amb els agricultors.

Representants de la Unió de Pagesos han exposat les conseqüències que tindrà un tercer any de sequera al Baix Camp Foto: Sandra Pérez

Pressió a l'administració

La concentració a Reus ha servit als membres d'Unió de Pagesos i de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per fer un clam popular pel fet que "les comarques del sud necessiten aigua" i demanar celeritat al Govern de la Generalitat, qui té plenes competències i responsabilitats.

Malgrat tot, l'opció d'Acció Climàtica sumarà 14 mesos d'espera -8 de licitació del contracte i 6 per la construcció ja el 2025- i sense poder regar. Els pagesos reclamen que "només se salvaran si es fa l'obra aquest 2024" i que donin els diners a la Comissió de Seguiment de les Obres de l'EDAR.

Alhora, han criticat que el director de l'ACA, Samuel Reyes, anul·lés una reunió programada per aquest mateix divendres 12 de gener, argumentant "qüestions d'agenda". La trobada l'hauria demanat l'Ajuntament de Reus i també estava previst que assistissin els ajuntaments de Riudoms i La Selva del Camp, representants del Consell Comarcal del Baix Camp i els Regants del Pantà de Riudecanyes.

Un centenar de persona s'han concentrat davant l'Ajuntament de Reus per reclamar les obres d'urgència Foto: Sandra Pérez

Arxivat a