Unió de Pagesos exigeix al futur Govern deu reclamacions per capgirar les pèrdues del sector

El sindicat ha presentat a Reus una sèrie de peticions amb motiu de les eleccions del 12-M, com la gestió de l'aigua, la millora dels preus o la protecció de l'espai agrari

Els pagesos demanen que la gestió hídrica i l'agricultura es posin sobre la taula en el primer acord de Govern
Els pagesos demanen que la gestió hídrica i l'agricultura es posin sobre la taula en el primer acord de Govern | Sandra Pérez
09 de maig de 2024, 15:33
Actualitzat: 15:33h

Unió de Pagesos ha presentat aquest dijous 9 de maig a Reus les demandes del sector de cara a la pròxima legislatura, amb motiu de les eleccions catalanes del 12-M. Es tracta d'una sèrie de reclamacions que fan als partits candidats al Parlament, que consideren essencials i que fins ara han quedat en un calaix.

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, apunta dues dificultats principals que han paralitzat tot plegat: "a Catalunya, no hi ha Govern i els pressupostos generals de l'Estat no es van aprovar". Entre els deu punts pendents són competència, alguns, de la Generalitat i altres són de responsabilitat estatal.

Els pagesos demanen que la gestió hídrica i l'agricultura es posin sobre la taula en el primer acord del pròxim Govern català, perquè les solucions a la sequera "beneficiïn a tothom per l'ús de boca, el turisme, les indústries i el 100% de la pagesia", reclama Guinovart. Des del sindicat, s'han reunit amb totes les formacions parlamentàries i els han exposat les diferents problemàtiques que viu el sector agrícola.

Modificar el pla hídric

Unió de Pagesos considera imprescindible revisar l’actual Pla Especial de Sequera, per tal d’assegurar un tracte equitatiu de l’agricultura i la ramaderia, ajustat a la prelació d’usos respecte de la resta d’activitats econòmiques.

El sindicat reclama un pla d’inversions en modernització de regadius i reutilització de l’aigua perquè la pagesia pugui acollir-s’hi sense posar en risc l’explotació. Així mateix, demanen un Pla d'Aigua de Catalunya que permeti saber els metres cúbics reals que es destinaran al regadiu un cop culmini les obres d'infraestructures noves, com l'estació regeneradora de l'EDAR de Reus.

Guinovart critica, alhora, que "els pagesos només puguin tenir aigua garantida a cinc mesos, quan els hotels podran disposar-ne al 100%" i insten els Ajuntaments a reflexionar sobre l'ús de l'aigua i el volum disponible, ja que la reserva del Consorci d'Aigües de Tarragona és limitada.

Martí Macias, responsable d'aigua d'Unió de Pagesos al Tarragonès, assenyala com a imprescindible que es posi en marxa la depuradora de Santa Oliva (Baix Penedès), s'iniciïn d'urgència quan s'adjudiquin les obres de l'EDAR i actuacions als pantans de Guiamets i Margalef per recuperar el subministrament.

Revisió de preus i control a les llotges

Al mateix temps, remarquen que la pagesia catalana està desprotegida davant un mercat que és injust i no és transparent ni equitatiu a la cadena alimentària. Per això, planteja que cal l’ampliació de la regulació dels contractes tipus perquè les entitats representatives de la pagesia i dels següents graons de la cadena puguin instar l’homologació d’aquests contractes.

A més, el sindicat denuncia que les normes estatals i catalanes sobre llotges continuen sense abordar un sistema fiable i objectiu de recollir dades sobre preus Per això, planteja que cal actualitzar la regulació de les llotges. Pere Guinovart especifica que "els preus han d'oscil·lar segons oferta i demanda, no fixar-se un preu aproximat".

Entre altres, el sindicat també demana que aquest 2024 es faci efectiva la inclusió de tots els sectors i la integració ramadera a l’Observatori de preus agroalimentaris. D’altra banda, UP insisteix que l’Administració catalana ha de dotar de recursos la inspecció i el control per assegurar el compliment de les normes que regulen el mercat.

La fauna i l'espai agrari

A instàncies del sindicat, el Govern actual ha adoptat un decret-llei de control de la sobrepoblació de fauna cinegètica. Per a Unió de Pagesos és una solució provisional i reivindica de cara a la pròxima legislatura una llei de gestió sostenible d'aquesta perquè la responsabilitat de la gestió de les poblacions recaigui en l’Administració.

En paral·lel, els pagesos reclamen que es redacti o es liciti la redacció del Pla territorial sectorial agrari de Catalunya. Aquest és un element clau per protegir l’activitat agrària en un país on les hectàrees agrícoles per habitant estan per sota de la mitjana europea i espanyola.

El sindicat recorda que el Govern té pendent establir de manera definitiva la llista de municipis catalans de les zones amb limitacions naturals, perquè les explotacions amb hàndicaps naturals puguin tenir discriminacions positives; i defensa un model energètic d’energies alternatives basat en l’autoconsum de cada comarca i el model de generació distributiva. 

Fomentar les joves incorporacions

Tal com va aprovar el Ple del Parlament, Unió de Pagesos demana un desplegament urgent de l’Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya. Això comporta l’actualització de les primes base i complementàries de la incorporació de joves, fons de terres i drets, finançament per als joves, aprenentatge previ, assessorament i mentoratge als joves que s’incorporen.

També s’han d’utilitzar els fons europeus de desenvolupament rural per a la cooperació entre entrants i jubilats. "Si volem relleu generacional en els treballs del camp, cal modificar la llei o la sequera s'emportarà els joves pagesos", lamenta el coordinador territorial.

D'altra banda, el sindicat considera clau rebaixar l’excés de càrrega burocràtica, cal un desplegament satisfactori de l’Acord de treball per a la simplificació administrativa en el sector primari. El sindicat reclama que s’estableixi per llei la paritat real de serveis públics entre el món rural i la resta del país, per evitar el despoblament d'aquests municipis.

Resum de les 10 propostes d'UP

El sindicat agrícola ha resumit el seu recull de propostes en deu apartats diferenciats a millorar i treballar:

  • Per un mercat just, transparent i equitatiu.
  • Costos de producció assumibles.
  • Relleu generacional.
  • Una Política Agrària Comú (PAC) per a la pagesia.
  • Per una gestió eficient de la fauna salvatge.
  • Espais agraris protegits i productius.
  • Canvi climàtic, regadius i sequera.
  • Serveis al món rural.
  • Simplificació administrativa i desburocratització.
  • Seguretat i robatoris en les zones rurals.

A la roda de premsa també ha assistit Núria Brull, en representació del sindicat a les Terres de l'Ebre, qui ha refermat que "si no es té garantida l'aigua, repercutirà en les inversions de les diverses explotacions per a les quals s'estan esperant ajuts, per poder arrencar i tornar a plantar".

"Si no plou, arribar al 2026 és impossible", han tancat els pagesos, els quals consideren que l'única possibilitat per aguantar seria una "renda continuada abans que no es recuperi la producció, perquè els productors es poguessin guanyar la vida".