La Universitat Popular de l'Alt Camp ha començat a caminar gràcies a la Comunalitat de Valls i el Casal Popular la Turba i té per objectiu promoure la formació de les persones en el camí de la transformació social.
El projecte va ser presentat el passat divendres dia 19 d'abril la sala dels Arcs de Ca Robusté de la Cooperativa d'Habitatges la Titaranya. Segons els membres d'aquesta iniciativa, la proposta "ha estat treballada des del mes de novembre, a partir del debat que va sorgir de la 3a Assemblea d'entitats participants de la Comunalitat de Valls, on es va tractar l'eix temàtic de l'educació".
En aquest sentut, el projecte "neix de la necessitat de construir un espai d'aprenentatge des de i per als moviments socials de base, com un procés permanent de formació", expliquen els impulsors. Així doncs, es busca generar un espai de recerca, creació i producció col·lectiva de pensament crític.
En aquesta jornada de presentació, es va fer una taula rodona amb la Universitat Popular Autogestionada de Barcelona i la Universidad Popular d'Amèrica Llatina, en xarxa. El tema central de la jornada va ser la importància d'aquests espais en la creació ce coneixement compartit per tal d'encarar els reptes de futur, però també de present, de les entitats i moviments socials, en general. L'acte va concloure amb la presentació oficial de la Universitat Popular de l'Alt Camp i
els seus primers cursos.
L'oferta de cursos
El primer curs, que constarà de tres sessions formatives durant el mes de maig i juny tractarà sobre la cultura popular com a element ideològic i antropològic de la societat. Aquesta, començarà el dia 7 de maig, amb una ponència de l'antropòleg i catedràtic Manuel Delgado, director del Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona i membre de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà i de l'Institut Català d'Antropologia.
La segona sessió es durà a terme el 24 de maig, amb la participació de diversos ponents, en primer lloc, la Beatriz del Monte, una artista interdisciplinària que conjuga tradició i avantguarda, estètica i ètica, allò urbà i rural, afirmació i qüestionament, discurs i acció. D'altra banda, també comptarà amb els organitzadors de la Festa Major Popular de Manresa, la més antiga que se celebra al país i pionera d'un model que s'ha replicat a pobles i ciutats de tot Catalunya.
La tercera sessió es durà a terme el 7 de juny, amb tres ponents de referència en l'àmbit de l'art contemporani. Així doncs, es podrà gaudir d'una conversa entre Anna Maria Andevert, una de les comissàries del Museu Terra (antic Museu de la Vida Rural) i especialista en patrimoni artístic; Zoraida Rosselló, professora de Comunicació Audiovisual i coorganitzadora del festival Rihihiu, a les Terres de l'Ebre, que té per objectiu recuperar i reflexionar sobre el patrimoni local i paisatgístic des d'una perspectiva de gènere; i Ortèsia Cabrera, artista, escriptora i comissària d'exposicions vinculada a la lluita feminista i de defensa de la cultura popular així com dels periòdics cooperatius la Directa i l'Escuranda.
En totes les sessions serà necessària realitzar una inscripció prèvia obligatòria que no suposarà cap cost econòmic per les persones assistents.
Finalment, des de l'organització de la Universitat Popular de l'Alt Camp, expliquen que "el segon i el tercer curs, que es faran durant l'hivern de 2024, i que tindrà per eix l'impuls de la transició ecosocial per aturar la degradació del planeta, i a la primavera de l'any següent i que tractarà sobre les resistències colonials i el paper de les dones en la lluita de classes.