Societat

La URV estudiarà l'impacte psicològic de Rodalies en els usuaris: «El caos ferroviari és un element estressor»

Els investigadors de la universitat tarragonina fan una crida a la participació i activaran els qüestionaris aquest març: confien a tenir els resultats preliminars al juny

ARA A PORTADA

Publicat el 10 de març de 2025 a les 13:24
Actualitzat el 10 de març de 2025 a les 13:51

La represa de la circulació de trens entre Tarragona i Barcelona, després de la finalització de les obres del túnel de Roda de Berà, ha suposat el retorn de les incidències diàries al servei ferroviari, provocant importants maldecaps als usuaris, convertits una vegada més en l'ase dels cops. En aquest sentit, el Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) impulsa un estudi per saber quin impacte psicològic tenen en les persones els retards constants en els trens. El professor Sergi Martín-Ambrós és el coordinador de l'estudi, que comptarà amb altres cinc professionals de la universitat tarragonina.

Tot i que l'execució de l'estudi anirà a càrrec de la URV, Martín-Arbós explica que la idea "sorgeix de la plataforma Dignitat a les Vies, que el passat mes de desembre es va posar en contacte amb mi i plantegen la situació que viuen i les problemàtiques dels usuaris. Després d'escoltar-los, veiem que és un tema interessant per explorar des d'un punt de vista científic". En aquest sentit, manifesta que "estar exposat a estrés prolongat provoca malestar psicològic i físic". La hipòtesi inicial, assenyala l'investigador de la URV, "és que el caos ferroviari és un element estressor i les persones sotmeses a ell presentaran més símptomes".

En aquest sentit, es tracta d'un estudi pioner, ja que no hi ha cap referència a l'estat espanyol o a Europa. En aquest sentit, Martín-Arbós comenta que "hem trobat alguna línia d'investigació en països asiàtics". L'objectiu, afirma l'investigador, "és oferir dades a l'administració perquè sàpiguen que està passant, que siguin conscients de la situació i de la importància de resoldre aquestes problemàtiques".

La metodologia: qüestionaris en línia i una mostra d'un miler de persones

En aquest sentit, hi haurà un qüestionari en línia, que podran contestar totes aquelles persones interessades. L'objectiu és arribar a una mostra d'un miler de persones. L'enllaç al qüestionari en línia es farà públic en els pròxims dies, un cop estigui validat tècnicament. Mentrestant, les persones interessades a participar en l'estudi ja poden comunicar-ho a aquesta adreça de correu electrònic. "Només necessitem que ens diguin que hi volen participar i un cop activem el qüestionari ens hi posarem en contacte", informa l'investigador.

El formulari de preguntes estarà obert a qualsevol persona que visqui a Catalunya, ja que en la fase d'anàlisi de dades els resultats es fragmentaran també en funció de les diferents línies de transport. "Busquem persones afectades, però també necessitem que hi participin aquelles que no utilitzen el tren o que ho fan esporàdicament, per a comparar les respostes i extraure'n conclusions vàlides", diu Martín-Arbós. Els qüestionaris s'activaran durant aquest mes de març i l'equip investigador confia tenir els primers resultats preliminars al juny.

S'hi plantejaran qüestions de tipus quantitatiu, amb les que, en una escala de l'1 al 5, valoraran diferents situacions, símptomes o pensaments, però també de caràcter qualitatiu, amb les que es podrà recollir quines conseqüències està provocant aquesta crisi ferroviària, per exemple, en la vida familiar, social o laboral de la persona afectada. "Preguntarem quines modificacions han hagut de fer a causa del problema dels trens, com ara prendre medicació, canvis de feina, trasllats de domicilis o haver de fer servir el tren d'alta velocitat amb la despesa extra que això comporta", explica Martín-Arbós.