La Vall Sostenible rebutja el projecte de planta solar que instal·larà més de 4.000 panells a l'Aleixar

La plataforma, que també comprèn els municipis de Vilaplana i Maspujols, denuncia que la multinacional «s'allunya de l'autoconsum i la sobirania energètica»

Imatge d'arxiu d'una recollida de signatures en contra del parc solar, a Vilaplana
Imatge d'arxiu d'una recollida de signatures en contra del parc solar, a Vilaplana | X / @CampDePlaquesNO
22 de gener de 2025, 10:53
Actualitzat: 10:53h

La Generalitat de Catalunya va autoritzar, el passat 24 de desembre, la construcció d'una planta solar fotovoltaica al terme municipal de l'Aleixar (Baix Camp), que constarà de 4.064 panells amb una potència instal·lada de 2.085 kW, i també va donar llum verda a la línia d'evacuació d'alta tensió que anirà soterrada al llarg d'1,27 km, des de la planta fins a la via MT Almoster. Tot plegat, tindrà un pressupost superior als 1,4 MEUR, a càrrec de la promotora Blue Viking Linea, la filial alacantina de l'empresa danesa European Energy que desenvolupa projectes d'energies renovables arreu del món.

Davant aquest projecte, els pobles de Vilaplana, l'Aleixar i Maspujols han alçat la veu i comencen una lluita per evitar la seva execució. A través de l'associació La Vall Sostenible denuncien que la "multinacional té un model de negoci allunyat de l'autoconsum i la sobirania energètica, a més del fet que la construcció es vol fer en sòl agrícola, a pocs metres del poble de Vilaplana i que seria visible des del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

A més, cal recordar que els tres pobles fa anys que s'esforcen per consolidar una comunitat energètica local -mancomunada- que prioritzi la instal·lació de plaques en espais urbans, urbanitzats o degradats; i que, més enllà de les traves burocràtiques amb què s'han trobat, aquesta planta solar fotovoltaica és una "amenaça vers les seves expectatives per un desenvolupament econòmic sostenible i, també, per a la preservació dels valors culturals i paisatgístics".

manifestacio contra mat 2021 vall sostenible facebook nacio
Imatge d'arxiu d'una manifestació de La Vall Sostenible en contra de la línia MAT. Foto: Cedida

De fet, la Diputació de Tarragona -encara que amb informe favorable- va advertir de les afectacions a la població d'àguila cuabarrada, que l'entitat ecologista GEPEC-EdC ha denunciat en altres situacions per la proximitat dels parcs eòlics.

Mobilització local per preservar l'entorn

La plataforma recorda la mobilització dels veïns del territori: més de 600 persones van presentar al·legacions al parc solar el maig del 2023, especialment, per la proximitat a les Muntanyes de Prades i per la "possibilitat que aquest sigui el primer de diversos projectes que transformin el paisatge agrícola i forestal", que va posar en alerta la ciutadania de Vilaplana, l'Aleixar i Maspujols.

"El paisatge a la falda de la serra de la Mussara té un gran valor social i identitari, amb grans potencialitats de desenvolupament local si s'aposta decididament pels usos agrícoles del sòl i per la conservació del patrimoni cultural i natural", descriuen des de La Vall Sostenible. Alhora, exposen que altres entitats i col·lectius van mostrar el seu rebuig, com el GEPEC, la Federació d’Ecologistes en Acció, la Plataforma Territori Sostenible del Camp, Unió de Pagesos, Revolta Pagesa, centres excursionistes o la Xarxa per la sobirania energètica, entre d'altres.

La lluita contra aquesta planta solar fotovoltaica s'empara en la defensa d'un "model renovable distribuït, equitatiu, democràtic i al servei del territori" i, per tant, s'oposa a iniciatives que "no tenen en compte la veu del territori". A més, remeten al manifest "Renovables sí, però no així", on s'exposen els motius ambientals, agraris, paisatgístics i socioeconòmics que justifiquen la seva oposició.

Objectiu: frenar l'autorització definitiva

Des dels municipis de Vilaplana, l'Aleixar i Maspujols assenyalen que la línia de negoci de la promotora, que han anomenat “Power-to-X”, es basa a vendre energia “verda”grans empreses, de manera que la seva voluntat no és produir energia que es consumeixi localment sinó transportar-la fins a les empreses que necessiten justificar que generen productes com l’hidrogen, el metanol o l’amoníac amb energia verda.

"Amb aquests grans contractes de subministrament, a diferència de les instal·lacions d’autoconsum, és indiferent on es trobi el client, ja que el parc solar es connectaria a la xarxa general fins a les indústries de combustibles i productes químics suposadament 'nets' i 'verds'", denuncien els col·lectius. Per això, continuaran mobilitzant-se i batallant per aturar el projecte abans de la seva autorització definitiva.

En el comunicat, expliquen que la resolució de la Generalitat publicada el passat mes de desembre atorga l’autorització administrativa prèvia, l’autorització administrativa de construcció i la declaració d’utilitat pública del projecte, i obre la porta a interposar un recurs d’alçada en el termini d’un mes. En aquest sentit, anuncien que s'han organitzat per esgotar la via legal i traçar un full de ruta amb el conjunt de la comunitat local i faran seguiment del recorregut del projecte, pel que fa a llicències i autoritzacions per executar les futures obres.

Arxivat a