L'Ajuntament de Valls tindrà un pressupost 2025 «d'expansió» de 37,7 milions d’euros

Els serveis directes a persones i famílies assolirà la xifra més alta de la història de l’Ajuntament i superarà els 4,7 milions d’euros

  • Imatge de l'Ajuntament de Valls -
Publicat el 10 de març de 2025 a les 14:01

L'Ajuntament de Valls tindrà un pressupost de 37,7 milions d’euros per a 2025 i mantindrà la tònica expansiva dels últims exercicis, amb increments acumulats durant sis anys consecutius en el global de la despesa pública i també en els principals serveis i àrees municipals.

És el cas del conjunt de serveis directes a persones i famílies que assolirà enguany la xifra més alta de la història de l’Ajuntament i superarà els 4,7 milions d’euros, un 10,6% més respecte el 2024, consolidant així un augment acumulat del 40% des dels últims cinc anys. El pressupost 2025 marca també l’inici d’un cicle inversor a l’alça que destaca per actuacions al Centre Històric, però també al conjunt de la ciutat i en àmbits diversos com sostenibilitat, via pública, esports o habitatge.

En total, el consistori vallenc ha programat inversions per un total de 13 milions d’euros, una xifra rècord que inclou projectes que començaran obres de manera immediata. És el cas d’actuacions al Centre Històric i estratègics per Valls com és la rehabilitació de l’edifici de Ca Padró al carrer de la Cort que, amb 4,8 milions d’euros, es convertirà en la nova seu de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard. També començaran obres en els propers dies a la muralla de Sant Francesc, en una actuació que permetrà recuperar aquest tram de muralla medieval i obrir un nou espai obert i ciutadà en tot aquest àmbit del Centre Històric.

Finançament extern per grans projectes

Tant Ca Padró com Sant Francesc han aconseguit finançament dels fons europeus Next Generation, mentre que una altra inversió al Centre Històric, la recuperació i obertura a la ciutadania de la zona verda de l’Hort del Rector -situada sota l’absis de l’església de Sant Joan- també s’ha inclòs al pressupost municipal de 2025 gràcies a les subvencions aconseguides per l’Ajuntament, en aquest cas a través dels fons estatals del 2% Cultural.

A més de les inversions al Centre Històric sobresurten els 1,1 milions d’euros a la via pública, amb actuacions de millora d’enllumenat, d’espais lliures i carrers a diferents zones de la ciutat (610.000 euros); al polígon industrial amb la finalització de la modernització integral de l’enllumenat junt amb altres actuacions a les vies de la zona (210.000 euros); o els 250.000 euros que es destinaran a la urbanització d’un tram del carrer Creu de Cames, projecte més votat per la ciutadania en el marc de l'última edició dels Pressupostos Participatius.

El pressupost també preveu actuacions al voltant dels objectius de sostenibilitat de l’Agenda 2030 que amb un total d’1,4 milions permetran continuar amb la modernització integral de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals per millorar la seva eficiència. A la vegada, l’Ajuntament, que ja ha instal·lat les plaques solars al Centre Esportiu Municipal El Fornàs amb una inversió de 160.000 euros, invertirà 180.000 euros més enguany per estendre a altres edificis públics municipals sistemes d’autoconsum energètic fotovoltaic.

El pressupost 2025 també inclou inversions en millora d’equipaments de serveis municipals. Entre aquests destaca el projecte per remodelar completament l’edifici de l’Estació d’Autobusos per transformar-lo com a nova seu de tota l’Àrea de Serveis a les Persones i convertir-lo en un nou equipament accessible i modern d’atenció ciutadana. També s’inclouen els treballs de redacció de projectes i ordenació de l’entorn de la futura seu de la Policia Local al voltant de la plaça Ramon Barbat i Miracle. En equipaments esportius, destaquen 700.000 euros en inversions, principalment per a la pista de hoquei del complex esportiu del Vilar o la graderia de la pista d’atletisme Marta Galimany.

Major dotació pressupostària a serveis municipals

En l’àmbit de Serveis a les Persones destaca Acció Social i Comunitària que per primera vegada supera els 2,5 milions d’euros i augmenta un 6% respecte el 2024, mentre que Educació i Política Lingüística, amb 1,6 milions, creix un 20%; Acció Cívica i Joventut un 12,4%; i Igualtat i Feminismes consolida el fort increment de l’exercici anterior.

Per la seva part, enguany el pressupost de l’Institut Municipal Vallsgenera assoleix també les xifres històriques de l’exercici anterior que amb 3,2 milions d’euros permetrà seguir reforçant programes formatius i polítiques actives d’ocupació i lluita contra l’atur així com el suport a l’empresa i l’emprenedoria. En l’àmbit de les polítiques de promoció turística de la ciutat i comerç l’Ajuntament destina també més recursos que mai i amb 455.000 euros incrementen en global un 29,8%.

El Pressupost Municipal també enregistra increments importants en altres àmbits. Destaca en percentatge Habitatge que creix un 51’9%, OAC i Patricipació Ciutadana (+20%), Transparència i Tecnologies de la Informació (+9,9%), Mobilitat (+7,7%), Urbanisme i Patrimoni (+6%) o Sostenibilitat (+5,9). El Patronat d’Esports no només consolida els darrers increments del pressupost, sinó que l’augmenta en un 2,5% per aquest exercici.