Aquesta capella, que els veïns de Cós del Bou van tenir present arran d'un article el maig passat del periodista Fran Richart a la revista Fet a Tarragona, es troba en un immoble en ple estat de degradació. "Ens vam posar en contacte amb l'Ajuntament oferint que es posés més avall, però ens van dir que és patrimoni d'aquest carrer", assegura Ferreres, que reconeix que els fa "por" que un dia pugui caure per l'abandonament de l'estructura que la sosté.

Els veïns del barri del Cós del Bou s'han desplaçat fins al carrer Civaderia per ofrenar el seu sant en l'altra capella que hi ha a la Part Alta de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
Neteja i il·luminació
Les capelles són generalment propietat dels mateixos veïns. Són ells els qui les cuiden per tal que el sant en qüestió els protegeixi. La Part Alta de Tarragona és plena de capelles -a tocar de la del carrer Civaderia n'hi ha una de Sant Antoni de Pàdua al carrer de les Moles i una altra de Sant Magí al carreró que li dona nom-, però no totes tenen qui se'n faci càrrec.
En el cas de la capella del Sant Roc del carrer Civaderia, els veïns creuen que fa dècades que ningú no se'n cuida, malgrat que l'Ajuntament la té catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). El context actual de pandèmia ha fet que alguns recuperin la devoció per aquesta figura religiosa lligada a la salut.
És per això que el passat dimecres, un grup de veïns de Cós del Bou van desplaçar-se uns carrers més amunt per treure el sant de la capella, fer-li una neteja integral i canviar les bombetes de l'enllumenat públic, que estaven foses.
"És més bonica gairebé que la que tenim per la processó, però és el mateix patró", ha explicat aquesta tarda Sílvia Ferreres, mentre admirava des del terra com un altre membre de l'associació s'enfilava amb una escala per fer-li una ofrena floral. Ho fan per "mantenir la tradició" dels veïns que antigament mantenien la capella. "Aquest any s'ho mereixia, Sant Roc ha treballat", comenta, alhora que destaca que un altre sant se'l mira de ben a prop, des del carrer de les Moles. És Sant Antoni de Pàdua, el patró dels obrers i curiosament venerat també per trobar coses perdudes, com és el cas de la capella de Sant Roc.

El Sant Roc de Cós del Bou, exposat als baixos del número 18, aquesta tarda. Foto: Josep M. Llauradó
Una festa íntima
El carrer Cós del Bou ha celebrat avui, de manera concentrada, les seves festes. Si bé enguany no s'han pogut celebrar amb normalitat, es tracta de la celebració de barri més antiga de la ciutat i, per aquest motiu, ha passat a ser apreciada pels veïns de tot Tarragona. Les gralles han sonat a les vuit del matí, per tot seguit passejar el sant i desitjar protecció en plena crisi de la Covid-19.
Una festa "restringida als veïns", fins al punt que han volgut donar "una sorpresa" amb una xaranga que han pogut gaudir tots els residents. També han comptat amb un grup de teatre que ha emulat un "seguici de broma" fent participar la gent. "La gent del barri té més identitat que veïnatge, és gent que per circumstàncies personals ha marxat, però segueix sent del barri", ha explicat Ferreres.
La festa s'ha acabat progressivament amb la vida al carrer i l'ofrena al sant, ja a la tarda. Ni arribada de l'aigua, ni castells, ni correfoc, ni concerts, ni sortida dels elements festius. Un Sant Roc íntim que no per això ha estat menys especial per als seus veïns i que serà recordat per l'inici de la recuperació de la segona capella que té el patró a la Part Alta.
[noticia]37925[/noticia]