Veritat o mite? La Setmana dels Barbuts és la més freda de l'any

Té lloc la segona quinzena de gener coincidint amb tres sants que tradicionalment es presenten amb una llarga barba

Els termòmetres tornen a baixar a Tarragona.
Els termòmetres tornen a baixar a Tarragona. | Cedida
18 de gener de 2024, 06:00
Actualitzat: 8:05h
La tradició popular anomena «la Setmana dels Barbuts» als dies més freds de l'any. Té lloc la segona quinzena de gener coincidint amb tres sants que tradicionalment es presenten amb una llarga barba i que, històricament, s’han associat amb el fred i la neu.

Són sant Pau ermità, el 10 de gener; sant Antoni Abat, el 17 de gener; i sant Maür, el 15 de gener. També s’inclou sant Honorat (16 de gener), sant Vicenç Màrtir (22 de gener) i altres barbuts, com sant Benet, sant Efigi (15 de gener), sant Faci (18 de gener) i sant Canut (19 de gener).

Les dades estadístiques meteorològiques confirmen, any rere any, la dita, ja que aquests dies de gener solen ser els més freds de l'any a Catalunya. Altres dites populars també recullen aquest fred típic de les dates, com la de «Per Sant Antoni fa un fred del dimoni» o «Quan venen els tres barbuts venen els freds cascarruts».
 

Una edició anterior del sopar dels barbuts Foto: Cedida

 

Els barbuts del Vendrell

En aquesta setmana de barbes i fred, una de les celebracions més divertides que ha inspirat la Setmana dels Barbuts a Catalunya és al Vendrell. En aquesta població, des de 1994 se celebra el Sopar dels Barbuts durant aquests dies.

La festa l'organitza l’Associació de Barbuts del Penedès i es tracta d’un sopar al qual hi poden assistir només persones que duen barba per compartir un àpat. Enguany es celebra la 30a edició i tindrà lloc el dilluns dia 22 de gener.