El violinista Maxim Vengerov arriba al Teatre Tarragona amb la Franz Schubert Filharmonia

El músic actuarà el pròxim 22 d'octubre al Teatre Tarragona, oferint els Concerts de Mozart

Maxim Vengerov interpretarà els Concerts de Mozart amb la Franz Schubert Filharmonia al Teatre Tarragona.
Maxim Vengerov interpretarà els Concerts de Mozart amb la Franz Schubert Filharmonia al Teatre Tarragona. | Davide Cerati
15 d'octubre de 2024, 10:00

El violinista Maxim Vengerov, una de les estrelles mundials de la música, debutarà amb la Franz Schubert Filharmonia (FSF) amb quatre actuacions en què interpretarà els Concerts núm. 1, núm. 3 i la Simfonia Concertant de Mozart. L'orquestra actuarà a l'Auditori Enric Granados de Lleida (18 d'octubre), al Palau de la Música Catalana de Barcelona (20 d'octubre), a l'Auditorio Nacional de Madrid (21 d'octubre) i al Teatre Tarragona (22 d'octubre). A la capital tarragonina, la cita començarà a les 20 hores i les entrades ja es poden adquirir a través del següent enllaç i a les taquilles de l'equipament cultural en l'horari habitual.

Els organitzadors expliquen que es tracta "d'una oportunitat única per gaudir de la bellesa del so de Vengerov en tota la seva dimensió". A la segona part del recital, Tomàs Grau dirigirà la majestuosa Simfonia núm. 1 de Brahms, completant així "una nit de música inoblidable, plena de virtuosisme i expressivitat".

Els Concerts de Mozart, "unes obres perfectes, precioses i equilibrades"

Els espectadors que assisteixin al Teatre Tarragona el dimarts 22 d'octubre podran gaudir d'un programa amb dues parts. En la primera part, Maxim Vengerov posarà el seu virtuosisme per oferir els Concerts de Mozart, l'essència de la música per a violí. Abans que arribessin els excessos del Romanticisme, Mozart va escriure unes obres perfectes, precioses i equilibrades que només els grans violinistes poden afrontar sense caure en el parany de l'artificiositat. Maxim Vengerov, un dels millors solistes europeus, ha sabut trobar aquest equilibri que Mozart exigeix entre l'espectacle i la bellesa

En la segona part, la FSF oferirà la Primera de Brahms, una obra monumental, tant fidel a la gran tradició simfònica alemanya que, fins i tot, se l'ha anomenat "la Desena de Beethoven". Des del primer compàs ja apareix l'orquestra a tutti, generosa i contundent. Poc a poc, la inspiració de Brahms i la seva tècnica perfecta ens van portant pels camins del lirisme, del joc, de la dansa, de la tempesta i de la intensitat simfònica que tant el caracteritza. Va trigar més de catorze anys a compondre-la, però l'espera va pagar la pena.

Un dels millors músics del món

Maxim Vengerov, aclamat universalment com un dels millors músics del món, conegut com el millor violinista viu en l'actualitat i guanyador d'un Grammy, és un dels solistes més sol·licitats i reconeguts mundialment. Nascut l'any 1974, va començar la seva carrera com a violinista als cinc anys, va guanyar els concursos internacionals Wieniawski i Carl Flesch als 10 i 15 anys respectivament, va estudiar amb Galina Tourchaninova i Zakhar Bron, va fer el seu primer enregistrament als 10 anys i va gravar àmpliament per a segells com Melodia, Teldec i EMI, guanyant, entre d'altres, el Grammy i Gramophone Artist of the Year.

El 2007 va seguir els passos del seu mentor, Mstislav Rostropovich, i va dedicar la seva atenció a la direcció i el 2010 va ser nomenat director titular de l'Orquestra del Festival de Gstaad. De les últimes temporades destaquem la seva participació a l'Orquestra Filarmonica della Scala amb el mestre Chailly, una residència amb la Filharmònica de Montecarlo i la Philharmonie de París, així com gires en recital arreu del món.

Pròximament, Vengerov iniciarà una residència de tres anys al Carnegie Hall de Nova York, amb més d'una dotzena d'actuacions, interpretant tots els Concerts de Mozart durant dues nits. En aquest sentit, el músic rus toca amb un violí Stradivarius ex-Kreutzer (1727).