El Port de Tarragona, de la mà de l’Arxiu i del Museu del Port, participa en el programa 'Memòria Democràtica de Tarragona', organitzat per l'Ajuntament i que enguany està dedicat a recordar els bombardejos que hi va haver la ciutat durant la Guerra Civil, entre 1937 i 1939. El cicle va començar el passat 15 de gener i finalitzarà el pròxim 9 de juny.
En aquest sentit, el Port de Tarragona presenta vuit propostes diferents: quatre conferències, un documental, una ruta guiada, una presentació de llibre i un espectacle teatral, totes elles amb entrada gratuïta i només caldrà fer reserva per a la ruta guiada que se celebrarà el 19 de febrer.
Cal recordar també que en el recorregut expositiu del Museu del Port (entrada lliure) es pot visualitzar a l'illa de la Guerra Civil, la cronologia dels bombardeigs que van afectar la Part Baixa de la ciutat, així com l’afectació dels impactes dins la zona portuària.
Les quatre conferències
La primera conferència, a càrrec d'Adrián Cabezas Sánchez, doctor en Història, tindrà lloc a l’Arxiu del Port el dimarts 24 de gener, a les 19 hores, i porta el títol 'La defensa de la costa de Tarragona durant la Guerra Civil'.
La segona cita, també a l'Arxiu del Port, serà el dijous 2 de febrer, a les 19 hores. Serà amb la conferència 'L'atac als mercants anglesos Thorpeness i Stanwell al Port Tarragona l’any 1938, a càrrec de Txell Navarrete, biòloga, i d’Òscar Martín, historiador i arqueòleg.
La tercera conferència serà el dijous següent, 9 de febrer, a les 19 hores al mateix escenari. El periodista, escriptor i guionista, Toni Orensanz, pronunciarà la conferència 'Un músic americà a la Batalla de l’Ebre'.
La quarta i darrera conferència serà el dissabte 11 de març, a les 17.30 hores, al Museu del Port, en la qual Bruno LLordachs Marquès explicarà les converses portades a terme durant anys amb Francesc Pedrol i, transmetrà mitjançant una conferència 'Les vivències del Ros de la Guita. Un serrallenc a la Batalla de l’Ebre'.
Ruta guiada
Diumenge 19 de febrer, a les 12 del migdia, Òscar Martin i Txell Navarrete, seran els encarregats de guiar la 'Ruta pels espais dels bombardejos al Port de Tarragona', que arrencarà a les Escales Reials, fent especial incidència en l’indret on van ser bombardejats els vaixells anglesos Thorpeness i Stanwell. L'activitat tindrà una durada aproximada de 90 minuts i cal fer reserva enviant un correu electrònic a arxiu@porttarragona.cat.
El 23 de febrer, a les 19 hores, el Teatret del Serrallo acollirà la projecció del documental 'Perseguint el Granuja', de l’historiador lleidatà, Josep M. Castellví, un episodi molt interessant i gairebé desconegut sobre un avió Heinkel 111 de l’aviació alemanya, les restes del qual reposen al fons del mar tarragoní.
El dijous 2 de març, a les 19 hores, la sala d’actes de l’Arxiu serà l'escenari de la presentació del llibre 'Vida i afusellament de Mariano Borrell Aguilà (Marian de la fàbrica)' que ha escrit Xavier Borrell Martí. És un recull biogràfic d’aquest personatge que fou afusellat durant la Guerra Civil i que ha estat editat per Silva editorial.
Espectacle teatral per tancar els actes del Port
La darrera aportació del Port Tarragona al programa 'Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys', tindrà lloc el divendres 26 de maig, a les 19 hores, al Teatret del Serrallo. Es tracta de l’espectacle de música i poesia 'In memoriam' produït per Quatre Gotes i amb Xavier Miró, Andrés Noarde, Daniel Llandrich i Carme Martí.
'In memoriam', que arriba al Port amb la col·laboració d'Òmnium Cultural del Tarragonès, es basa en el poema narratiu que el poeta reusenc Gabriel Ferrater va escriure com a memòria personal i moral de la Guerra Civil a Reus.