El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dilluns 10 de febrer la inversió de 150 milions d'euros per desplegar 9.000 punts de recàrrega a tot Catalunya, 4.000 dels quals seran d'accés públic. L'anunci l'ha fet el president Salvador Illa, que també ha explicat que es mobilitzaran 1.400 milions d'euros en els pròxims sis anys —entre fons públics i privats— perquè la quota de vehicles electrificats passi del 14,3% actual al 40% abans del 2030. En aquest sentit, les vendes de vehicles totalment elèctrics no acaben d'enlairar-se, amb un estancament en els darrers quatre anys, en els quals només han crescut un 3%.
El passat 22 de gener, el Congrés va rebutjar el decret Òmnibus, que incloïa la pròrroga del pla Moves III, d'ajuts a la compra de vehicles elèctrics. El govern espanyol, però, no vol deixar penjar el sector automobilístic i en les pròximes setmanes aprovarà un paquet amb mesures econòmiques que inclourà la citada pròrroga. La mesura és molt necessària per al sector, ja que sense aquestes ajudes la venda de vehicles elèctrics se'n ressent. Tot i les ajudes, el total de vehicles de zero emissions venuts durant el 2024 només va ser el 5,4% del total. A més, continua sent un nínxol en què les empreses hi aposten més que els particulars.
A la ciutat de Tarragona, segons dades de la DGT a data 31 de desembre de 2023, hi havia matriculats 646 vehicles electrificats, una xifra que va a més cada any, tot i que el seu increment no segueix el ritme que es pot veure en altres països europeus. En aquest sentit, els vehicles híbrids són la joia de la corona, tot i que també és bastant habitual veure cotxes Tesla pel terme municipal de la capital tarragonina, encara que els elèctrics estan en clara minoria. Aquesta presència de vehicles electrificats ha fet que sigui una imatge recurrent veure'ls enganxats a un carregador elèctric, tot i que els que hi ha a Tarragona de lliure accés en la via pública són pocs i amb limitacions de càrrega.
La xarxa de carregadors públics de la ciutat de Tarragona
Segons les dades de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), Aparcaments de Tarragona disposa de sis espais amb carregadors elèctrics públics en superfície, dels quals dos disposen de càrrega ràpida (120 quilòmetres d'autonomia en 30 minuts, amb un preu de 0,10 euros/min) i quatre de càrrega semiràpida (100 quilòmetres d'autonomia en una hora, amb un preu de 0,03 euros/min). Els dos de càrrega ràpida, amb doble connector, estan ubicats a la Vall de l'Arrabassada i a la plaça Imperial Tarraco, mentre que els altres quatre punts, també amb doble endoll, estan a les Gavarres, a l'Anella Mediterrània —dos punts— i a l'avinguda Vidal i Barraquer.
El problema és que no tots ells estan operatius, ja que el de la Vall de l'Arrabassada no està operatiu per un acte vandàlic i un dels de l'avinguda Vidal i Barraquer està avariat. Així mateix, a l'aparcament municipal de Torroja hi ha 10 places amb punts de càrrega per a vehicles elèctrics a una tarifa de 0,03 euros/minut. A més, als aparcaments municipals de Saavedra, Joan XXIII i President Companys hi ha un total de cinc punts de recàrrega de vehicles elèctrics. En aquest sentit, des de l'EMT s'està treballant per ampliar la xarxa de carregadors als aparcaments municipals, així com per millorar les opcions disponibles per als usuaris de vehicles elèctrics.
L'app ElectroMaps assenyala que al terme municipal de Tarragona hi ha una setantena de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, amb més d'un centenar de carregadors. En aquest sentit, es tracta de carregadors públics, però també privats que es poden trobar a la via pública —com els d'Iberdrola—, en centres comercials, supermercats, cadenes de menjar ràpid, grans superfícies o hotels. Així mateix, cal destacar l'estació de càrrega d'Etecnic, al polígon industrial Francolí, o la de Zunder a les Gavarres.
Més de 5.000 recàrregues fetes durant el 2024 als carregadors de l'EMT
Durant el 2024, més d'un miler d'usuaris —tant veïns del municipi com forans— van fer servir els carregadors de l'EMT a Tarragona, amb gairebé 5.500 càrregues fetes. Concretament, 1.079 usuaris van fer servir els punts de recàrrega municipals, amb 5.487 recàrregues. Aquestes xifres, segons la companyia de transports, van suposar el subministrament de 80.386 kW i l'estalvi de 67.552 quilos d'emissions de CO₂. La xarxa de carregadors públics d'accés lliure es manté estable des de fa anys, mentre que sí que ha crescut la dels aparcaments municipals, on a banda del subministrament d'electricitat també s'ha de pagar l'estança al pàrquing.
Pel que fa als carregadors privats de vehicles no es tenen dades. En aquest sentit, molts usuaris, a banda de carregar les bateries dels seus vehicles a casa, també aprofiten les seves compres en superfícies comercials o supermercats, ja que alguns d'ells ofereixen recàrrega gratuïta, tot i que amb limitacions de temps. Una de les queixes recurrents dels usuaris és la poca oferta de carregadors públics a la ciutat, així com l'estat d'alguns d'ells, sovint blanc del vandalisme. Cal recordar que a Tarragona, dels 12 carregadors que hi ha en superfície, tres d'ells no funcionen actualment.
Així mateix, l'estat de salubritat d'alguns d'ells no és l'adequat. Un dels exemples el trobem a la plaça Imperial Tarraco, ja que els carregadors es troben sota les branques dels arbres i estan plens d'excrements d'estornells, coloms i altres ocells. L'EMT, a banda de l'ampliació de la xarxa, està treballant per posar solució a aquests inconvenients, especialment al vandalisme, perquè el coure que hi ha en els cables dels punts de recàrrega s'ha convertit en un objectiu cobejat pels delinqüents. I tot a les portes de la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) el primer dia de gener de l'any 2026.