La campanya forestal finalitza amb 41 incendis a Tarragona i les Terres de l'Ebre

A Catalunya, en total, hi ha hagut 212 incendis | Més del 90% de la superfície cremada correspon al foc de la Ribera d'Ebre
Imatge de l'incendi forestal a la Ribera d'Ebre, controlat i a punt de ser extingit | Judit Sabaté
 

La campanya forestal catalana d'aquest any ha finalitzat amb 27 incendis forestals al Camp de Tarragona i 14 a les Terres de l'Ebre, un total de 41 incendis forestals a la zona del sud de Catalunya. Pel que fa als incendis forestals totals d'arreu del territori català se n'han provocat 212, una xifra que, segons informe el Govern català, està per sota de la mitjana dels últims quinze anys tot i l'elevat risc d'incendis que hi ha hagut. 

L'incendi de la Ribera d'Ebre ha sigut el més devastador

Agents Rurals informen que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha hagut d'activar fins a set vegades el nivell del Pla Alfa. Gairebé una quarta part dels dies de campanya s'ha estat en alerta màxima de perill d'incendi per causa de les altes temperatures i la poca humitat.

Recordem que la campanya forestal s'inicia el 15 de juny i acaba el 15 de setembre. Al llarg d'aquest període, un total de 5.363,94 hectàrees han cremat a Catalunya, de les quals el 90% correspon a l'incendi forestal declarat el 26 de juny a la Torre de l'Espanyol, a la Ribera d'Ebre, que va afectar 5.046 hectàrees. 

Les condicions meteorològiques, la principal causa de l'elevat risc d'incendis

Aquest estiu ha estat un dels pitjors dels últims anys pel que fa al perill d'incendis, la causa principal ha sigut les condicions meteorològiques amb les poques pluges, les elevades temperatures i els episodis de vent. Pel que fa a la situació de les precipitacions, la campanya ja va començar amb una situació anterior de poques pluges —des del novembre de 2018 que no hi va haver grans pluges—.

Imatge de l'incendi forestal a l'Albiol | @bombersalcover
 

Aquesta passada primavera va ser poc plujosa, cosa que va fer que la vegetació patís un estrès hídric important. De fet, segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en els sis mesos anteriors a l'inici de la campanya, va ploure per sota de la mitjana a la major part de Catalunya. Els nivells més baixos es troben al tram final del riu Ebre, on l'anomalia de precipitació fa que en alguns punts plogui més del 20% de la precipitació habitual. 

També li hem de sumar les elevades temperatures —la màxima va arribar als 43,8 graus centígrads a Alcarràs—, les humitats inferiors al 30% i els episodis de vent. Tots aquests aspectes han provocat que el risc d'incendi comencés sent molt elevat, fins i tot, extrem en alguns moments. 

Balanç total de la campanya forestal 2019 a Catalunya

Del total d'incendis registrats a Catalunya durant aquest estiu, 179 han estat de menys d'una hectàrea, 21 incendis han afectat entre 1 i 10 hectàrees i 12 han sigut de més de 10 hectàrees. És a dir, només el 5,7% dels focs de la campanya han estat importants i superiors a les deu hectàrees. 

L'incendi de la Ribera d'Ebre ha sigut el més important d'aquest estiu i va afectar 5.046 hectàrees de les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià. Per la seva banda, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ja ha iniciat els treballs forestals per tal de regenerar el terreny afectat. Està previst que les actuacions s'allarguin fins a l'estiu de 2020 i el Departament assumirà íntegrament el cost. 

Pel que fa a la resta de regions catalanes, a la demarcació de Barcelona s'han produït 55 incendis, a Girona 52, a Lleida 23, a la Catalunya Central 36 i a l'Alt Pirineu 5. En la taula següent podeu consultar les dades concretes per a cada regió:

Taula amb les dades recollides dels incendis generats aquest estiu 2019 en les diferents regions catalanes | cedida

 

Pel que fa a les causes dels incendis d'aquest estiu, un 62% han estat generats per activitat humana. En concret, un 22% han estat intencionats, el 21% han estat accidents i el 19%, negligències. Aquest percentatge és lleugerament inferior al dels últims quinze anys, en què els incendis provocats per les activitats humanes arriben al 67% dels casos. Durant aquesta campanya, a més, s’han declarat prop d’un 20% d’incendis per causes naturals. 

"❗👮 Dures mesures contra el mosso casteller de la Vella acusat d'abusos per Sant Fèlix" "TRÀGIC: Alba, la jove futbolista morta amb tan sols 19 anys"