La Canonja i els barris de Ponent: la normalitat continguda s'imposa l'endemà de l'accident químic

Els veïns i veïnes de la zona, encara amb la por al cos, carreguen contra la desinformació amb la que van viure la tarda d'ahir
La gran majoria d'alumnes de l'Escola Bonavista han assistit a a classe amb normalitat. | Àngel Ullate

Calma continguda i aparent normalitat l'endemà de l'explosió química a IQOXE, tant al municipi de La Canonja, com als barris de Ponent de Tarragona. Els veïns i veïnes encara es recuperaven aquest dimecres al matí del gran esglai que van viure ahir a la tarda. L'accident químic era el gran tema de conversa al carrer, als bars i cafeteries i a les portes de les escoles.

A les nou del matí, a la porta de l'Escola Bonavista, un grup de mare comentava els fets. Entre totes elles, els sentiments eren de tenir la por al cos encara i la indignació per la falta d'informació per part de les autoritats. Comenten que «la informació ens arribava per les xarxes socials, Facebook i Whatsapp, a través de vídeos i informació de gent del barri que treballa al complex petroquímic».

L'accident químic d'ahir ha estat tema de conversa a la porta de les escoles. | Àngel Ullate

Lamenten també que les sirenes que «fan sonar cada dilluns, ahir no sonessin». En alguns barris de Ponent, com l'Albada, la Guàrdia Urbana va anar picant a les cases, informant els veïns que per precaució es confinessin als seus domicilis. A Bonavista, però, no va ser fins a gairebé dues hores després que Protecció Civil va informar els residents del barri, han afirmat. 

«Seguir amb la normalitat»

Tot i la situació viscuda ahir a la tarda, totes han decidit portar els seus fills i filles a escola, «per seguir amb la normalitat», tot i que alguns dels infants, asseguren, «no volien venir perquè encara tenen por». En aquest sentit, asseguren que algunes mares no han portat avui els nens a escola, tot i que no la decisió més estesa ha estat no canviar els hàbits.

«Encara estic cagada», ha assegurat una de les mares de l'Escola Bonavista. Una altra, ha explicat que «la meva primera reacció després de l'explosió va ser anar a buscar el meu fill al parc, on estava jugant». Tot i que alguns veïns van decidir agafar els seus cotxes i marxar del barri, col·lapsant el carrer 20 i la rotonda del camí de la Partió, elles es van quedar a casa, tancant totes les finestres i persianes. Una de les mares ha reblat que «vaig anar a casa amb els meus fills, perquè si havia de morir volia fer-ho amb ells».

Al carrer Dos de Bonavista, algunes persianes dels baixos han quedat afectades. | TarragonaDigital

Per la seva banda, a l'Escola Joan XXIII, situada a pocs metres de l'Escola Bonavista, el seu director, Joan Llatse, ha assegurat a TarragonaDigital que «la jornada escolar es desenvolupa amb total normalitat». Així mateix ha assenyalat que «l'edifici de l'escola no ha patit cap afectació», a conseqüència de la deflagració, tot i que alguna informació que corria pel barri de Bonavista així ho assegurava.

Sí que han patit desperfectes algunes persianes de baixos al carrer Dos d'aquest barri de Ponent, així com una empresa de cuines, situada al carrer U, a tocar del camp de futbol municipal de Bonavista i a uns 500 metres en línia recta de la planta d'IQOXE. Desperfectes en l'interior del local i vidres i finestres trencades ha estat el balanç.

El supermercat de la Canonja afectat, obert al públic

A la Canonja, després de la tarda i vespre viscuts ahirmateix sentiment d'aparent normalitat i l'enuig davant les autoritats per la falta d'informació. L'Institut Collblanc ha patit afectacions importants, amb trencament de vidres i alguna esquerda. Al supermercat que hi ha prop del centre educatiu, gent comprant com qualsevol altre dia, mentre que es mantenia el trànsit habitual de persones que anaven i venien pels carrers que connecten el municipi amb el barri de Bonavista.

El supermercat de la Canonja que ahir va quedar afectat per l'explosió ha obert amb normalitat aquest dimecres. | TarragonaDigital

Al supermercat del carrer de l'Escultor Verderol, que ahir va patir la caiguda una part del fals sostre, l'activitat era la de cada dia. Poc després de les deu del matí, el comerç estava obert amb normalitat i atenien els clients, sent l'accident d'aquest dimarts el rema recurrent. La caixera preguntava a un home gran com portava l'esglai. Amb una mica de por encara, a la cua de la caixa es comentava la manca d'informació i la impossibilitat de contactar amb els cossos de seguretat després de l'explosió. 

Dol a Torreforta

Aquest dimecres no ha estat un dia fàcil a Torreforta. Un dels morts a conseqüència de l'explosió d'ahir a IQOXE ha estat Sergio Millán, molt conegut al barri, tant ell com la seva família. A primera hora del matí, una dotació dels Mossos custodiava el número 7 de la plaça García Lorca. La notícia va córrer per les xarxes ahir al vespre a gran velocitat, fet pel qual alguns curiosos s'han apropat al Nou Centre per veure les conseqüències en l'edifici, on molts dels balcons estaven protegits per una xarxa protectora de color verd.

Diversos balcons de l'edifici afectat a Torreforta han aparegut aquest matí amb xarxes de seguretat. | TarragonaDigital

A la fleca del carrer Sant Benilde, un jubilat de la indústria química, carregat amb la premsa del dia i el telèfon mòbil, explicava a la dependenta que l'atenia que «la de vegades que em va tocar córrer a mi», mentre comprava una barra de pa. Tot i l'esglai i amb alguns encara amb la por al cos, la vida seguia aquest dimecres al matí, amb la gent anant al Mercat a comprar, altres fent el cafè i els grups de gent gran que fa esport, caminant des de Torreforta fins a Bonavista, travessant la Granja i Campclar.

"❗ATENCIÓ: Tres ferits lleus en un accident a l'N-420, a Móra d'Ebre" "💥Esquerdes i vidres trencats a les escoles de TGN per l'explosió química"