Cau un grup criminal especialitzat en robatoris amb força que operava des de Reus i Lleida

Els dos últims integrants de la banda, que havien fugit a Hongria i Alemanya, han estat finalment detinguts
El capità de la Guàrdia Civil, Gerardo Suárez, i l'inspector dels Mossos d'Esquadra, Jordi Salvia, observen alguns dels objectes sostrets | ACN

Les autoritats hongareses i alemanyes han aconseguit detenir els dos últims integrants de l'organització criminal especialitzada en robatoris amb força en habitatges a Osca i Catalunya, dos albanesos de 26 i 29 anys. Una operació conjunta entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil va permetre detenir l'abril de 2018 onze persones que formaven part d'aquesta organització relacionada amb 85 robatoris. L'operació policial, que es va allargar un any, va comptar amb la col·laboració d'altres policies europees com l'albanesa i agències com l'Europol. Dos dels seus integrants van fugir i ara, amb la col·laboració de les autoritats alemanyes i hongareses se'ls ha aconseguit detenir. El 30 d'agost de 2019 es va detenir un dels fugits, de 29 anys, a Hongria, que va ser extradit el 6 de setembre a l'Estat i està en una presó espanyola. L'altre, de 26 anys, va ser detingut per la policia alemanya el 29 de novembre de 2019 i està pendent de ser lliurat a les autoritats espanyoles.

L'operació conjunta entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil van permetre desarticular una organització criminal especialitzada en robatoris amb força en habitatges a Osca i Catalunya. La investigació va culminar amb l'entrada i registre en quatre domicilis (3 a Lleida i 1 a Reus), d'on es van intervenir joies, 2.500 euros, més d'un quilo de cocaïna, eines utilitzades per cometre els robatoris i 12 vehicles d'alta gamma que utilitzaven també en els assalts. Se'ls acusa de robatori amb força en habitatges, robatori de vehicles, falsificació documental, tràfic de drogues i pertinença a grup criminal.

L'abril de 2018 es van detenir 11 persones (10 a Lleida i 1 a Reus), 5 de les quals, de nacionalitat albanesa, van ingressar a la presó. Els detinguts són 9 homes d'entre 27 i 57 anys de nacionalitats albanesa, romanesa i espanyola, i 2 dones, de 29 i 44 anys, naturals de Turquia i Romania. Després de declarar, el jutge de Montsó que porta el cas va ordenar presó sense fiança per cinc dels homes detinguts, tots ells de nacionalitat albanesa.

Dos agents de la Guàrdia Civil, en una imatge d'arxiu | Europa Press

Sis robatoris a les comarques de Tarragona

Se'ls relaciona amb 85 robatoris amb força, 47 a Osca i 38 a Catalunya. La majoria dels robatoris comesos a Osca es van registrar al Baix Cinca. Pel que fa als assalts a Catalunya, 28 van tenir lloc a Lleida; 10 a l'Urgell, 6 a la Noguera, 5 a la Segarra, 3 al Pla d'Urgell, 2 a les Garrigues, 1 al Segrià i 1 al Solsonès. Tot i que el modus operandi d'aquesta organització era entrar principalment en xalets, de nit i sense ningú a dins, en el cas del robatori al Solsonès, es van trobar algú dins i l'assalt es va saldar amb un ferit. Els altres 10 robatoris en què se'ls relaciona es van cometre a la Ribera d'Ebre (4), la Conca de Barberà (2), l'Anoia (2), l'Alt Penedès (1) i Girona (1).

L'organització criminal tenia una gran capacitat operativa, ja que podien robar 5 habitatges en tan sols un dia i també robaven vehicles d'alta gamma que utilitzaven després per cometre més fets. A més, comptaven amb documentació falsa, que els permetia moure's per tot l'espai Schengen sense problemes, tot i que molts d'ells tenien antecedents per fets similars comesos a Grècia i Itàlia.

L'operació policial es va anomenar 'Basilence-Sprint' en base a un joc de paraules: 'Ba' de Barbastre, perquè és on es van iniciar els robatoris, 'silence' per la capacitat silenciosa com entraven als domicilis i 'sprint' pel temps rècord amb què robaven. Amb aquestes dues detencions, la Guàrdia Civil dóna per desarticulat completament aquest grup criminal.

També et pot interessar

"🔪 ALERTA: Atraquen amb arma blanca una gasolinera a la Canonja" "🚨 ATENCIÓ: Amenaça amb un extintor el conductor d'un bus a Tarragona"