Els Bombers de la Generalitat han donat el foc per controlat l'incendi forestal que, aquest diumenge 28 de juliol a la tarda, s'ha produït a la serra del Montsant, al Priorat. Una trentena de dotacions han treballat en l'extinció, que segons les estimacions dels Agents Rurals han afectat unes 17 hectàrees, la majoria a l'espai protegit del Pas de l'Ase.
El foc es va declarar al voltant de les 15.38 hores, a prop del refugi Leandre Lerín i va obligar a confinar els veïns de La Figuera i La Viella Baixa. Encara que els Bombers van donar per controlat l'incendi a les 00.15 hores, els Bombers continuen treballant per remullar la zona afectada i dur a terme tasques de vigilància per assegurar que no es despertin nous focus secundaris.
El dilluns al migdia el cos encara hi treballa amb una quinzena de dotacions per tal d'extingir-lo, objectiu que no és clar que es pugui assolir del tot durant la jornada a causa de les altes temperatures que hi ha a la zona. Tot i els treballs cap a les onze del matí s'ha pogut reobrir la carretera T-730 que uneix la Figuera i el Molar.
CONTROLAT (00.15 h), #bomberscat continuem remullant la zona afectada per #IFlaFiguera. Vigilarem durant la nit, sobretot, si desperten nous focus secundaris al cap-flanc esquerre de l'incendi.
— Bombers (@bomberscat) July 28, 2024
🚒 31 dotacions.#GRAF#EPAFpic.twitter.com/uCt2ugHia2
Confinament de dues poblacions
Fins a la zona, es van desplaçar 147 efectius dels Bombers de la Generalitat, amb 42 dotacionsterrestres i 12 mitjans aeris. També, es van activar els Mossos d'Esquadra i les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). El dispositiu original era de cinc mitjans aeris i 16 dotacions terrestres, però es va anar incrementant a mesura que el perímetre de l'incendi creixia.
Els serveis d'extinció van prioritzar en un primer moment el flanc dret amb l'objectiu d'evitar que el vent l'empenyés cap al nucli de la Figuera i cap a la localitat veïna de Cabacés. Protecció Civil va activar alhora l'alerta del pla Infocat, fent arribar una alerta a mòbils per informar del confinament dels nuclis dels dos municipis del Priorat, que a les 19 hores ja es va aixecar.
Activada l'Alerta del Pla #INFOCAT
— Protecció civil (@emergenciescat) July 28, 2024
Fem enviament d'Alerta de #ProteccioCivil a mòbils per informar del confinament dels nuclis de la Figuera i la Vilella Baixa. https://t.co/7olsvj0iHo
L'incendi ha començat en una zona de difícil accés i ha fet carrera ascendent fins a dalt de la carena, una zona més plana i que propaga direcció nord-oest. El cap territorial dels Bombers i màxim responsable de l'extinció de l'incendi, Guillem Guinjoan, ha apuntat que "tenia un potencial de creixement molt ràpid" i que per aquesta raó van ordenar el confinament. "Després ha entrat en fase descendent i amb l'ajuda dels mitjans aeris i les unitats terrestres hem pogut deixar-lo més petit del que semblava inicialment", ha celebrat.
Els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra investiguen quina ha estat la causa que ha originat l'incendi. "Condiciona que estem en una onada de calor i les temperatures han estat molt altes", ha valorat Guinjoan. A més, el terreny escarpat amb llocs de difícil accés han dificultat les tasques de les unitats terrestres. "Era un incendi esperable", ha assegurat el cap dels Bombers.
Expectació dels municipis
A la Figuera, els veïns han seguit amb expectació l'evolució de les flames. El tinent d'alcalde del municipi, Josep Cubells, ha reconegut que al principi s'han espantat. "Ens hem assabentat de forma diferent. Uns per l'olor del fum, altres perquè han vist caure cendra i altres pel soroll dels helicòpters", ha explicat. Un cop han rebut l'ordre de confinament, han fet un pregó.
Així i tot, han estat diversos els veïns els que s'han reunit a l'entrada del poble, el lloc amb una visió més directa de les flames, per seguir-ne l'evolució amb una preocupació que ha anat baixant a mesura que han anat arribant bones notícies durant la tarda de diumenge. Cubells ha recordat que fa pocs anys ja van tenir algun incendi al poble, però que el més important va ser ja fa uns 30 anys. "Massa tranquils estàvem", ha conclòs.
Abans que l'incendi s'estabilitzés, l'alcaldessa de La Viella Baixa, Marta Camp, es mostrava preocupada per l'afectació que pogués tenir a la serra del Montsant: "Sempre patim. Vivim en una comarca castigada d'una sequera i no ens podíem imaginar les conseqüències que tindria".