Confirmat un cas de dengue autòcton en un menor de quatre anys a Reus

Des de Salut Pública s’estan realitzant les actuacions corresponents per evitar el possible contagi d’altres persones i s’estan buscant nous casos al llocs on va residir i visitar el pacient

En aquest cas, la transmissió va ser autòctona.
En aquest cas, la transmissió va ser autòctona. | TarragonaDigital
05 de setembre del 2023
Actualitzat a les 17:49h
SalutPública ha confirmat un cas de dengue autòcton a Catalunya, han explicat fonts del Departament de Salut a l’ACN. Es tracta d’un menor a la zona de Tarragona. El cas es va detectar a finals d’agost i, després de la investigacióepidemiològica pertinent, es va considerar que la transmissió havia estat autòctona.

El nen va estar ingressat a l’hospital i ara ja ha rebut l’alta. Fins al 7 d’agost s’havien confirmat 27 casos de dengue importats a Catalunya. Segons ha avançat ‘El Periódico’, el menor, de quatreanys segons aquest mitjà, va ingressar a l’hospital Sant Joan de Reus.

Ara, des de SalutPública s’estan les actuacions corresponents per evitar el possiblecontagi d’altres persones. S’estan buscant de manera activa nouscasos al llocs on va residir el pacient i als llocs que hagi visitat i s’estan realitzant les inspeccionsentomològiques en les zones anteriors per detectar possibles focus de transmissió.

Inspeccionen les zones per detectar nous casos


A més, s’ha d’alertat els serveis d’atencióprimària i hospitalària per detectar casossospitosos entre les persones que hagin residit o viatjat a la zona. També s’ha sol·licitat la realització de cribratgesdelimitats en la zona de detecció per a la donació de sang i els seus components, òrgans i teixits.

Durant l’any 2022 la detecció de casos va augmentar gairebé als nivell d’abans de la pandèmia amb un total de 120 casos confirmats. Tots els casos van ser importats d’àrees geogràfiques endèmiques de dengue, un 76% de la regió de les Amèriques.

No obstant això, el riscd’importació de casos de les zones endèmiques cap a les zones no endèmiques on hi ha presents possiblesvectors fa que la transmissió sigui factible i això ocasioni l’aparició de casos en la població autòctona. Aquest seria el cas, per exemple, dels casos autòctons que van aparèixer durant els anys 2018 i 2019 a Espanya (2 a Catalunya) i França, dels apareguts a Itàlia i França durant el 2020 (11 i 13 casos, respectivament) o dels brots detectats durant el 2022 a Eivissa, amb 6 casos, i França, amb 9 brots i 65 casos.