Imatge de dos agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l'operació contra l'entrada de cocaïna oculta en carbó des dels ports espanyols

Desarticulen la narcobanda internacional que transportava carbó i cocaïna i el traslladava a Tarragona

La droga entrava al Port de Barcelona amagada en contenidors de carbó, i després eren traslladats a Tarragona

Agents de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i de l'Agència Tributària han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de cocaïna a gran escala oculta entre carbó, ja que simulaven un teixit empresarial legal per a introduir la substància il·legal a través dels principals ports espanyols.

L'operació desenvolupada a les províncies de Cadis, Conca, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla, Tarragona i València ha portat a la intervenció de 2.065 quilograms de cocaïna i s'han detingut 12 persones a les quals presumptament se'ls acusa d'introduir notòries quantitats de cocaïna a Espanya.

Les investigacions es van iniciar a principis del passat 2020 sobre un nucli d'individus assentats a les províncies de Múrcia i Sevilla, donant lloc a la identificació d'una organització criminal la finalitat de la qual era crear un teixit empresarial d'aparença legal, important carbó vegetal entre Sud-amèrica i Europa per a poder introduir, sense ser detectats, grans quantitats de cocaïna a Espanya a través dels principals ports espanyols.

 

La droga entrava per Barcelona en contenidors de carbó i els traslladaven a Tarragona

Amb aqueix objectiu, l'organització va començar la seva activitat a través del Port de Barcelona, arribant a introduir desenes de contenidors d'aquest carbó. Una vegada que els contenidors arribaven a Barcelona, eren traslladats a una nau que l'organització havia llogat a Tarragona, perquè, posteriorment, alguns dels investigats s'encarregaren de realitzar la descàrrega de la substància estupefaent.

Després de diversos mesos, a conseqüència de les limitacions derivades de la pandèmia del coronavirus i a fi de dificultar el control duaner, els investigats es van veure obligats a tancar aquesta via d'entrada, havent de generar tota la infraestructura i logística novament en el Port d'Algesires des de mitjan abril.

Durant els següents mesos es va poder identificar plenament a tots els components de l'estructura criminal, que estava liderada per dues famílies els principals membres de les quals es trobaven al Brasil i Paraguai, des d'on van gestar tota l'operativa de la importació de la cocaïna.

El següent escaló estava conformat per individus que creaven empreses amb la intenció de simular un trànsit de mercaderia legal amb productes com a carbó, arròs, melassa o productes sanitaris, molt demandats en l'actual crisi sanitària.

Aquests últims es trobaven establerts a Sevilla i operaven en les localitats de Marbella, Algesires, Cadis i la mateixa capital andalusa. Els líders de l'organització incloïen testaferros en totes les empreses amb la finalitat d'ocultar la vertadera identitat dels mateixos i obtenir abundants beneficis després de la introducció de la mercaderia.

Experta en blanqueig a València

El nexe d'unió entre la cúspide de l'organització i la branca empresarial es va consolidar a València amb una experta en blanqueig de capitals que canalitzava els diners de l'organització per a capitalitzar l'operació de narcotràfic, diversificant els seus mètodes d'actuació i ocultació amb l'ús de criptomonedes.

«Aquesta persona era garantia d'èxit, perquè moltes màfies de països de l'est d'Europa i de Sud-amèrica recorrien als seus serveis a causa de la facilitat d'ocultar els diners originats amb el tràfic de drogues, armes o el tràfic de persones, i donar-li eixida per a continuar finançant el crim organitzat al més alt nivell», assenyalen els investigadors.

A causa de l'alta especialització de l'organització, va ser necessària la intervenció de més de 100 línies telefòniques per part dels agents, així com nombroses vigilàncies i seguiments per nombroses províncies espanyoles. També va ser necessari l'anàlisi de quasi 200 contenidors importats des dels ports del Brasil i Paraguai fins a Espanya.

En total es van dur a terme 16 registres en domicilis, despatxos professionals i establiments, procedint a la detenció de 12 persones i a la investigació d'altres 3. S'han emés, a més, ordres internacionals de detenció per als ara imputats.