Un agent de la Guàrdia Civil revisant diners decomissats a l'àrea de servei del Baix Ebre de l'AP-7

Tres detinguts, un a Tarragona, per intentar estafar més de 600.000 euros amb una trama bancària

Feien servir el mètode conegut com a 'Bussiness Email Compromise (BEC)', amb el qual s'enganya un treballador amb accés a les finances d'una empresa

La Guàrdia Civil ha detingut tres persones i n’investiga una quarta per intentar estafar més de 600.000 euros a través d’una complexa trama bancària d’abast internacional que va implicar diverses empreses, i ha permès que els denunciants recuperessin 360.000 euros dels 420.000 euros estafats, segons ha avançat l’agència EFE. La tècnica de frau emprada es coneix com a ‘Bussiness Email Compromise (BEC)’, amb la qual s’enganya un treballador amb accés a les finances d’una empresa per tal que faci una transferència a un compte que creu que és d’un client o proveïdor. Els diners, però, acaben al compte bancari de l’organització criminal.

Per dur a terme l’estafa, els delinqüents accedien a la xarxa corporativa i, un cop dins, examinaven els sistemes de factures, les llistes de proveïdors i els clients de l’empresa, arribant a copiar els usos i expressions que emprava el director de l’empresa, segons ha explicat aquest dijous la Guàrdia Civil.

Les detencions s’han fet en el marc de l’operació ‘JALNO’ executada per l’Equip d’Investigacions Tecnològiques de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de València, que ha arrestat tres persones i n’investiga una quarta, com a presumptes autores de set delictes d’estafa, quatre d’usurpació d’estat civil, descobriment i revelació de secrets, sis de falsificació documental i blanqueig de capitals.

Una denúncia a Alfafar, inici de la investigació

L’operació, precisament, va començar arran d’una denúncia interposada per una empresa a la localitat valenciana d’Alfafar, que va informar d’un intent d’estafa en la qual els autors, utilitzant la seva imatge corporativa, havien intentat enganyar els denunciants mitjançant l’ús d’eines d’enginyeria social a una entitat bancària. L’engany acabava quan l’empresa feia una sèrie de pagaments als comptes controlats per l’organització investigada i, en aquest cas, va assolir els 220.000 euros, tot i que l’empresa va poder bloquejar l'operació abans que es completés.

La Guàrdia Civil ha verificat que els presumptes autors havien utilitzat per a l’obertura de comptes bancaris, en diverses entitats, documents d’identitat estrangers (NIE) falsos de gran qualitat, per la qual cosa els empleats dels bancs no van detectar l’engany. A més, els comptes investigats havien estat emprats per cometre altres estafes a empreses ubicades a Espanya o a d’altres estats, com Malàisia, on es van estafar més de 15.000 euros a una companyia mentre feia una transacció de venda de material sanitari a una empresa de Barcelona i Itàlia.

A Itàlia s’ha pogut vincular a aquests autors amb un fet en el qual, a una empresa situada a Varese, li havien estafat 22.000 euros i que estava sent investigat per la Polizia di Stato.

Investigació a Gijón i detenció a Tarragona

Amb tot això, els agents van aconseguir esbrinar la vertadera identitat d’aquestes persones i, el novembre de 2019, es va iniciar una investigació a un dels autors dels fets a Gijón i es va poder detenir un segon implicat a Tarragona. Les localitzacions dels altres arrestos no han estat facilitades per la policia, que sí que ha explicat que es tracta de persones d’entre 30 i 50 anys.

Posteriorment, entre els mesos d’octubre i novembre de 2020 es van detenir dues persones, una d’elles vinculada a sis identitats falses amb les quals viatjava per Espanya, França i Alemanya, més enllà d’obrir diversos comptes bancaris. Segons la Guàrdia Civil, les empreses perjudicades a l’estat espanyol han pogut fins ara un total de 360.000 euros dels 420.000 que pretenien obtenir els suposats autors de l’estafa. Les diligències instruïdes han estat lliurades al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Catarroja (València).