L'alcalde Pere Virgili ha reclamat una solució "temporal" al Ministeri de Transició Ecològica fins que el projecte de renaturalització no sigui una realitat, ja que, sosté, el turisme és el motor econòmic del municipi. En aquest sentit, el cost de les reparacions podria enfilar-se fins als 200.000 euros.
Des de Costes han afirmat que les actuacions "parcials" són "pantalles passades" i que calen "solucions estructurals". En aquest sentit, confien que la renaturalització de l'espai estigui enllestida en els pròxims quatre anys.
Les reparacions podrien superar els 200.000 euros
Dies després del temporal que va afectar el litoral tarragoní, els danys encara són visibles en alguns punts de la costa de Roda Berà. Concretament, a la zona nord i central de la platja Llarga del municipi. El batlle ha recordat que les onades van arribar fins al tal·lus de la via del tren i van provocar molts desperfectes.Entre altres, hi ha trams del passeig marítim aixecat, han desaparegut punts de llum o les bases de les dutxes. Així mateix, s'han trencat parts del mur i el mar s'ha endut bona part de la sorra. A més, per ara, els accessos a la platja es mantindran tancats i les zones més afectades quedaran acordonades per seguretat.
L'Ajuntament de Roda de Berà preveu tenir una valoració inicial dels danys aquesta mateixa setmana. Tot i que encara no els té quantificats, preveu que les obres per reparar-los podrien costar més de 200.000 euros. "Tenim els pressupostos esgotats, els números de 2024 estaran molt ajustats, serà una de les partides a incloure", ha dit Virgili.
L'alcalde ha apuntat que alguns dels treballs de consolidació del passeig estaran enllestits en el primer trimestre de l'any que ve. Tot i això, ha explicat que estudien que alguns d'ells tinguin un sentit de temporada. En concret, ha especificat que les escales d'accés a la platja siguin de fusta per instal·lar-les al maig i retirar-les a l'octubre.
Hi ha en "joc" l'economia de més de 450 famílies
Malgrat que comparteix l'estratègia del Ministeri de Transició Ecològica sobre el fet que és necessari una reforma integral de la zona perquè cada vegada són més habituals els temporals, Virgili ha reclamat una solució alternativa fins que no sigui una realitat el projecte de renaturalització de la platja."Ens hem quedat una mica astorats amb les directrius de l'Estat de no reparar cap dels desperfectes a les platges urbanes. Nosaltres ja fem prou esforços, és una responsabilitat del Ministeri mantenir l'estabilitat del litoral", ha asseverat l'alcalde.
En aquest sentit, ha lamentat que hi ha en "joc" l'economia de més de 450 famílies de la població. "L'any vinent hem de garantir que el tram de la platja sigui útil almenys per a aquelles 40.000 persones que pernocten en els càmpings de darrere de la via del tren, ens hi juguem molt", ha afegit.
Reunió amb Ports de la Generalitat
D'altra banda, l'alcalde de Roda de Berà es va reunir aquest dimarts amb la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, per exigir-li que el Port de Berà compleixi amb les seves responsabilitats. Virgili ha explicat que la platja de Llevant ha crescut "moltíssim", fet que "no és bo" perquè té més de 250 metres de llargada.Davant d'aquesta situació, el batlle ha afirmat que estan disposats a cercar fórmules per fer-se càrrec d'una part del transvasament de sorra d'una platja a l'altra, sempre que el Govern consideri que el port només té "l'obligació de treure la sorra acumulada" i que no ha d'assumir el cost de traslladar-la.
"Podem fer una actuació conjunta, seria una estupidesa tirar la sorra a alta mar si en falta aquí", ha tancat.