Els Bombers donen per controlat l'incendi forestal a Vinebre

El foc ha cremat 1,7 hectàrees

Actualització 22.21 hores

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l'incendi forestal a Vinebre, que crema des d'aquesta matinada el paratge Roca Roja a la Serra de lo Tormo. El cos ha revisat el perímetre i ha comprovat que està ben rematat amb les línies d'aigua i eines manuals i que no hi ha cap punt calent que pugui revifar i fer créixer l'incendi. Durant la nit es mantindrà un dispositiu de set dotacions per remullar punts calents a l'interior del perímetre i evitar que es reactivin, ja que a la zona hi bufa vent. Segons els Agents Rurals, el foc originat a la Torre de l'Espanyol ha cremat 1,709 hectàrees.

L'avís de l'incendi ha estat a les 5.30 hores de la matinada i els Bombers hi han treballat en un escenari complicat per les condicions meteorològiques marcades pel fort vent, l'orografia i la disposició de la vegetació per cremar.

A banda dels Bombers, que han desplaçat unitats del GRAF (Grup d'Actuacions Forestals), dels EPAF (Equips de Defensa Forestal), del GROS (Grup de Suport Logístic), mitjans aeris i punt de Trànsit, el dispositiu ha estat format també per efectius dels Mossos, d'Agents Rurals, del SEM i de tècnics de l'Ajuntament.

Notícia original 17.48 hores

Els Bombers de la Generalitat estan atents a l'augment de la intensitat del vent de Mestral que es preveu a partir de les quatre de la tarda d'aquest diumenge i que podria revifar l'incendi forestal que s'ha originat a la Torre de l'Espanyol i que ha afectat també els termes de Vinebre i Garcia. S'han mobilitzat 138 efectius del cos, dels quals una quarantena treballen al perímetre del foc per sufocar els punts calents i per evitar que hi hagin represes. «Com que hem arribat molt ràpidament i s'ha treballat de forma molt eficient, prioritzant el flanc esquerre, s'ha pogut limitar la propagació del foc», ha explicat l'inspector cap de la regió dels Bombers a les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito. El foc ha afectat 1,7 hectàrees.

Els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi de vegetació forestal aquest migdia però temem que hi hagin represes per la velocitat del vent que es preveu a partir d'aquest diumenge a la tarda. El foc s'ha originat aquesta matinada a la Torre de l'Espanyol i ha afectat els termes municipals de Vinebre i Garcia. De fet, la incorporació dels mitjans aeris a primera hora i el descens de la intensitat del vent a la zona ha permès tancar el perímetre i donar l'incendi per estabilitzat.

Un escenari «complicat»

Segons Expósito «l'escenari» és «complicat» perquè el foc s'ha produït en un lloc on el vent bufa fort i on l'estat de la vegetació permet que «cremi amb certa intensitat». A més, diu que les poques precipitacions de la setmana passada tampoc hi han ajudat així com l'orografia del terreny. «Hi ha pendents molt fortes i inclús al mig del perímetre hi ha un penya-segat, d'uns 15-20 metres d'alçada, que tot i que l'incendi l'ha superat, als bombers els hi ha sigut bastant difícil», ha detallat. Per això, els efectius han treballat amb l'estratègia de limitar el potencial de propagació del flanc esquerre i evitar l'obertura del dret.

En tot cas, ha assegurat l'inspector, si el foc s'hagués «eixamplat» hauria pogut cremar entre 700 i 1.500 hectàrees, xifra allunyada de les 5.000 hectàrees calcinades en l'incendi de la Ribera d'Ebre. «No es tracta de la mateixa magnitud», ha afegit Expósito. Pel que fa a la investigació sobre l'origen del foc, els Agents Rurals encara no tenen una hipòtesi clara sobre les causes.

"Aquesta matinada: Una dona ferida en un xoc entre dos vehicles a l'A-7, a Cambrils" "Vídeo: Rescaten un voltor atrapat a Cambrils"