Bossetes d''speed' decomissades per la policia

Cop contra el narcotràfic: intervenen 175 quilos d''speed' que entrava al país per Tarragona i Barcelona

És la confiscació més gran d'aquesta droga registrada mai a Espanya

Agents de la Policia Nacional i de la Policia Foral de Navarra han detingut vuit persones i han fet la confiscació d’'speed' (sulfat d’amfetamina) més important registrada fins al moment a l’Estat espanyol, amb 175,5 quilos d’aquesta substància estupefaent, en una operació amb la qual es va descobrir que el grup criminal tenia una base d’operacions per distribuir la droga a Benicarló (Castelló).

A més, els agents han requisat 100.000 pastilles d’MDMA (droga també coneguda com a èxtasi), 270 quilos de marihuana i més de quatre quilos d’èxtasi cristal·litzat, entre d’altres drogues, segons han detallat en conferència de premsa el delegat del govern espanyol a Navarra, José Luis Arasti, i responsables de la Policia Nacional i Foral.

Vuit detinguts

Vuit persones, de nacionalitat espanyola i sense antecedents policials, han estat arrestades com a presumptes membres d’una organització criminal que controlava la distribució de les drogues al nord-oest d’Espanya i que disposava de fortes connexions amb els Països Baixos, des d’on s’importava la substància. El valor de la droga confiscada se situa al voltant dels 4 milions d’euros i s’estima que podien estar traficant al voltant de 500 quilos mensuals.

Es tracta d’un grup «molt perillós», en paraules del comissari principal de la unitat de drogues i crim organitzat de la comissaria general de la Policia Judicial del Cos Nacional de Policia, Santos Bernal qui, de la mateixa manera que el cap de la Policia Foral, Juan Carlos Zapico, ha valorat molt positivament la col·laboració entre els dos cossos.

L’organització, segons la comissària de la brigada provincial de la Policia Judicial, Nuria Mazo, es caracteritzava per les mesures de seguretat emprades i la sofisticació tècnica, entres les quals destaca l’ús de vehicles amb compartiments estancs, coneguts com a ‘caletas’. Es tracta d’uns mecanismes complexos l’apertura dels quals, en alguns casos, ha requerit la col·laboració dels detinguts, ha apuntat.

Un avís veïnal «precipita» la intervenció

Un avís veïnal el passat 30 de juny a la Policia Municipal de Tudela (Navarra) va permetre la detenció d’un individu i la confiscació d’aproximadament 170 quilos de sulfat d’amfetamina en un traster d’aquesta localitat i comprovant-se, posteriorment, que estava relacionat amb un grup instal·lat a Catalunya i Navarra, investigat per la Policia Nacional.

Aquest detingut és considerat una peça fonamental en l’engranatge de l’organització, ja que no és només qui ocultava i guardava la droga sinó que, inclús, va arribar a assolir el nivell de distribuïdor dins del grup, sent la persona visible de l’organització a l’hora de fer entregues i venda de la droga al detall.

Això, en certa manera, va «precipitar» la intervenció, ha reconegut Bernal, qui ha apuntat que feia entre nou mesos i un any que investigaven aquest grup que introduïa droga a Espanya a través de les demarcacions de Tarragona i Barcelona, on la banda disposava d’infraestructures.

La ruta cap al nord

Els investigadors van aconseguir identificar els membres que conformaven l’entramat criminal, un dels quals residia a Benicarló (Castelló), on havien establert una base d’operacions per a nodrir i distribuir la substància estupefaent a la costa mediterrània. Precisament, l'home la distribuïa a diversos punts alhora de manera que, quan sortia carregat de Catalunya cap a Navarra, acostumava a fer parades en localitats com Saragossa o Logronyo, entre d’altres, subministrant tant drogues de síntesi com cocaïna i marihuana.

Després de l’actuació de Tudela, la investigació va continuar i es va poder saber que el principal responsable del grup no només viatjava a nodrir de drogues de síntesi el nord d’Espanya sinó que, a més, visitava amb freqüència a Madrid i, inclús, a Eivissa, on estaria obrint un nou mercat.

Registres a Catalunya, Navarra i la Comunitat Valenciana

Un cop desxifrat el paper de cadascun dels membres, es va desmantellar el grup detenint tots els seus integrants i duent a terme registres a Navarra, Catalunya i la Comunitat Valenciana. Així, es va poder confirmar que es tractava d’una organització criminal «polivalent», dedicada al tràfic de diverses classes de substàncies estupefaents, centrant-se especialment en drogues sintètiques.

En el moment de la desarticulació, els detinguts estaven a punt de recol·lectar una plantació de marihuana de més de 50 plantes d’una altura que superava els tres metres, amb un pes superior als 270 quilos. Amb tres detinguts a presó, la investigació continua per tal d'aclarir presumptes delictes de blanqueig de capitals.