Un gall en una finca rústica de Reus

Enxampen dos joves mutilant crestes de galls de baralla en una finca de Reus

Els responsables són un major d'edat de Reus i un menor de Vila-seca

Incident inhumà el succeït a Reus. Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment un jove i un menor d'edat com a presumptes autors d'un delicte de maltractament d'animal domèstic. Els fets es remunten a l'11 de novembre quan agents de la comissaria de Reus van anar fins a una finca rústica del terme municipal de la capital del Baix Camp per comprovar la seva possible ocupació per part de diverses persones.

Durant l'actuació policial es van localitzar dos nois, veïns de Reus i Vila-seca, que estaven en possessió de tres galls i una gallina als que acabaven de tallar la cresta, de forma rudimentària i sense cap mena d'atenció veterinària.

Aquesta classe de mutilacions està relacionada, habitualment, amb la pràctica il·legal de baralles de galls, tot i que en aquest cas no s'ha pogut acreditar que els animals ni haguessin participat.

Les baralles de galls, una pràctica freqüent

La investigació per un presumpte delicte de maltractament d'animal domèstic es va donar per finalitzada un cop rebut l'informe del veterinari sobre l'abast de les seves lesions. Els galls estan a càrrec d'una entitat protectora.

Cal recordar que a Catalunya les baralles de galls estan expressament prohibides al Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de Protecció dels Animals. Les denúncies van ser tramitades aquest passat dimecres al Jutjat de Primera Instancia i Instrucció de Reus i a la Fiscalia de Menors.

No és la primera vegada, de fet, que agents dels Mossos d'Esquadra han d'intervenir contra una operació d'aquest tipus. Les baralles de galls (i les mutilacions que les precedeixen) són quelcom habitual en depèn de quins ambients de Catalunya i és per això que els Mossos ja hi actuen amb duresa. Per això mateix, els galls afectats ja estan en una entitat protectora i els joves ja han estat denunciats.