Preocupació per l'augment d'ocupacions a segones residències de la Costa Daurada durant el confinament

La policia confirma que s'ha detectat un augment de casos durant els mesos de més restriccions de la mobilitat
Una actuació contra les ocupacions a Calafell aquest 2020. | Mossos d'Esquadra
 

Era una de les preocupacions que planava en l’ambient i que ara s’ha pogut confirmar. Durant les setmanes més dures del confinament, quan les restriccions de mobilitat eren més estrictes, hi va haver un augment de les ocupacions de segones residències en diversos municipis del litoral tarragoní, aprofitant que els seus propietaris no podien desplaçar-se.

Coma-ruga, Cambrils i Salou, els més afectats

Fa uns dies, veïns de Coma-ruga denunciaven l’ocupació d’alguns xalets de l’avinguda de Brisamar, en una zona pròxima a la primera línia de mar. Una d’aquestes ocupacions va ser en una segona residència, aprofitant que els seus propietaris no podien venir per l’estat d’alarma. Des de l’Ajuntament del Vendrell admetien que era un aspecte fora del normal que aquestes ocupacions s’haguessin fet en xalets de la zona de la costa.

Fonts oficials dels Mossos d’Esquadra han confirmat que, un cop fetes les primeres avaluacions després dels mesos de confinament més estricte, s’ha pogut constatar que hi ha hagut un augment de les ocupacions de segones residències. En alguns dels municipis ja es tenen les dades filtrades, i així ho corroboren. És el cas de Cambrils i Salou, per exemple, on en els cinc primers mesos d’aquest 2020 hi ha hagut 22 ocupacions més de segones residències que l’any 2019.

Agents dels Mossos parlen amb els residents d'una casa ocupada a Coma-ruga. | BP Diari

A Cambrils, les 35 ocupacions del 2019 s’han convertit en 45 aquest 2020, mentre que a Salou la pujada encara ha estat més pronunciada. De les 30 ocupacions de segones residències que es van detectar el 2019 s’ha passat a les 52 d’aquest 2020. Aquesta tipologia d’ocupacions contrasta amb el fet que les dades totals d’ocupacions a la regió de Tarragona d’aquest any assenyalen una davallada del 8% respecte al 2019. És a dir, que aquest 2020 les ocupacions s’han concentrat en segones residències.

Sospites des del mes d'abril

Les sospites sobre aquest fet existien des de principis del mes d’abril, quan en ciutats com Tarragona es van denunciar ocupacions d’habitatges en llocs poc habituals, com ara l’avinguda de Roma. Un altre municipi de la Costa Daurada que ha notat aquest increment és Calafell. Des de l’Ajuntament expliquen que s’han anat fent controls policials a diferents zones, que han permès enganxar in fraganti a algunes persones quan volien fer les ocupacions. Altres, admeten, han aconseguit entrar als habitatges i quedar-s’hi.

Calafell és un dels municipis que més ha patit aquest problema aquest any 2020. A finals de gener es va fer una operació policial que va acabar amb la detenció de tretze persones que ocupaven diversos habitatges del municipi, que van quedar en llibertat al cap de poques hores. Entre elles hi havia diversos menors. Des del consistori es va contactar amb diferents ajuntaments del territori que patien el mateix problema, per fer un front comú per plantar cara a «les ocupacions il·legals conflictives».

Calafell va tapiar un bloc del carrer de Joan Miró que estava buit. | Ajuntament de Calafell

Al mateix temps, es van tapiar diversos pisos que havien estat ocupats i, des del passat mes d’octubre, s’està tallant l’aigua d’aquells blocs o cases on hi ha ocupacions incíviques, molts d’ells, al nucli de Segur de Calafell. Fonts del consistori creuen que el fet de tapiar pisos buits que són propietat d’entitats bancàries són un dels motius que poden haver empès els ocupes a centrar-se en segones residències o pisos de particulars.

Diversos fronts oberts al Vendrell

El Vendrell també té diversos fronts oberts respecte a l’ocupació d’habitatges, com el que hi ha en un complex residencial abandonat a la zona de la Creu de Coma-ruga, o les que s’estan produint al Barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders, on també es van denunciar ocupacions durant les setmanes de confinament. A les recents ocupacions a l’avinguda de Brisamar, els veïns assenyalen l’existència de grups «mafiosos» que són els que entren als habitatges i després els lloguen a altres persones.

Precisament, aquest passat dimarts 16 de juny els Mossos van detenir tres persones que ocupaven dos pisos al centre del Vendrell, i que estaven relacionats amb diversos robatoris que havien tingut lloc a la ciutat. A més a més, l'Ajuntament va decidir tapiar diversos habitatges de Coma-ruga per prevenir noves ocupacions. Una d'aquestes actuacions es va fer a l'antic cinema Brisamar, ja que s'havien detectat entrades els últims dies.

"Armes, droga i embarcacions: Cop policial 'de pel·lícula' a Torredembarra" "Rescat a alta mar: En estat greu un mariner a 90 milles de Tarragona"