Desarticulada una banda criminal dedicada al tràfic de marihuana amb detinguts a Ulldecona

S'han fet 17 detencions i escorcolls a municipis de València, Castelló i Tarragona

Agents de la Policia Nacional han detingut a 17 persones i han desmantellat sis laboratoris de producció de marihuana en localitats de València, Castelló i Tarragona, que estaven «perfectament preparats i equipats» dels aparells necessaris per a aconseguir diverses collites a l'any d'una substància que distribuïen per Europa.

En l'operació, els agents s'han confiscat de 162 quilos de droga, que distribuïen a «gran escala», més de 3.000 plantes de marihuana, 9.000 euros, dues màquines per a envasament al buit, diversos mòbils, un ordinador portàtil i quatre vehicles, segons ha informat la Policia en un comunicat.

Als detinguts, de diferents nacionalitats, se'ls considera presumptes autors dels delictes contra la salut pública, organització criminal, defraudació de fluid elèctric, blanqueig de capitals, falsedat documental i infracció a la llei d'estrangeria.

Als detinguts, de diferents nacionalitats, se'ls considera presumptes autors dels delictes contra la salut pública, organització criminal, defraudació de fluid elèctric, blanqueig de capitals, falsedat documental i infracció a la llei d'estrangeria.

Els agents van realitzar vuit registres domiciliaris a les localitats valencianes de Paterna, Estivella, Beniparrell, Montcada i Godella; Castelló i Ulldecona (Montsià) i es van intervenir de 162 quilos en sec de marihuana —preparada i llista per a la seva distribució a Europa—; 3.160 plantes de marihuana; 9.000 euros; dues màquines per a envasament al buit; diversos mòbils, un ordinador portàtil i quatre vehicles.

Cotxe amb una «forta olor»

La recerca es va iniciar el mes de gener passat quan els investigadors van interceptar un cotxe a Paterna que desprenia una forta olor de marihuana. Els agents van detenir als ocupants, dos homes d'origen albanès, per infracció a la llei d'estrangeria i van intentar localitzar sense èxit departaments ocults de substància estupefaent, denominats 'caletes'.

A partir d'aquest moment, els agents van continuar amb les perquisicions i van localitzar diversos domicilis en els quals conreava marihuana i que, alhora, servien com a llocs de residència dels arrestats. Després de diverses gestions, els investigadors van descobrir tot un entramat criminal dedicat al cultiu i distribució de marihuana.

Durant les recerques els agents van identificar a les persones que formaven l'organització criminal, composta en la seva majoria per ciutadans d'origen albanès, i el centre d'operacions del qual se situava a la localitat de Paterna. Des d'allí, els màxims responsables de la xarxa llogaven habitatges unifamiliars en diferents zones residencials de la Comunitat Valenciana i Tarragona amb la finalitat de passar «totalment desapercebuts» i instal·lar en els habitatges laboratoris de cultiu 'indoor' de marihuana.

L'organització reclutava persones, moltes d'elles sense treball i sense permís de residència, a les quals després d'una fase d'aprenentatge i motivació els assignava un dels xalets en els quals s'emplaçava una plantació de marihuana que havien de cuidar i recol·lectar. D'aquesta forma pretenien passar desapercebudes en el veïnat.

Els agents van esbrinar que els xalets es trobaven controlats i vigilats per altres membres del grup que s'encarregaven, tant del subministrament de material necessari per als cultius com de l'avituallament de les persones que els cuidaven. Aquest graó mitjà de la xarxa també era l'encarregat de detectar la possible vigilància per part de la Policia.

Una vegada que les plantacions de marihuana eren recol·lectades, es traslladaven a una nau on es procedia a l'assecament i envasament de les plantes per a la seva distribució i venda al major, principalment per països europeus. L'operació s'ha saldat amb la detenció de 17 persones i la confiscació de 162 quilos en sec de marihuana.

"Ara mateix: Tallada l'AP-7 a Vila-seca per un camió accidentat amb ferits" "Atenció: Nova baralla amb un jove ferit a Reus"