Sanció milionària a IQOXE per l'explosió química a Tarragona

El Departament d'Empresa i Treball detecta quatre 4 infraccions molt greus de la normativa de seguretat industrial

Vista aèria de la planta d'IQOXE a la Canonja.
Vista aèria de la planta d'IQOXE a la Canonja. | IQOXE
05 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:01h
El Departament d’Empresa i Treball ha proposat una sanció de 2,1 milions d'euros a l’empresa Industrias Químicas del Óxido de Etileno SA (IQOXE), ubicada al terme municipal de la Canonja, per quatre infraccions molt greus de la normativa en matèria de seguretat industrial. Aquesta proposta sorgeix de l'expedient obert arran de l'explosió del 14 de gener de 2020.

Cal recordar que en l'accident, en el marc del procés de producció de la substància MPEG 500, van morir tres persones (dos treballadors de la planta de la Canonja i un veí del barri de Torreforta) i quatre en van resultar ferides.

La proposta de sanció del Departament d’Empresa i Treball es desglossa en quatre infraccions molt greus, amb una sanció d'1 milió d'euros, dues de 500.000 euros i una de 100.000 euros.
 

El detall de les sancions econòmiques

La sanció més important, d'1 milió d'euros, s'imposa "per fabricar un lot del producte MPEG 500 modificant la recepta de fabricació, concretament la mida del lot, el catalitzador a emprar i la quantitat emprada, tot plegat sense respectar les instruccions del fabricant, sense avaluar els esmentats canvis i sense efectuar cap prova ni assaig previ per constatar si la reacció era segura".

La primera sanció de 500.000 euros és "per silenciar les alarmes sonores del sistema de seguretat en la sala de control". La segona sanció de mig milió d'euros a IQOXE s'imposa "perquè en el moment de l'accident, així com instants anteriors, el panell de la sala de control de la unitat U-3100 no tenia cap supervisió". 

Finalment, la sanció 100.000 euros es justifica "per no proporcionar formació específica del seu lloc de treball als treballadors".