La plaça Major de Prades.

Prades contracta un servei de vigilància privat davant l'allau d'actes incívics dels darrers dies

Pintades, retrovisors i mobiliari urbà trencats i una exposició fotogràfica boicotejada són alguns dels nombrosos actes incívics i vandàlics comesos per alguns joves

Aquest passat dimecres l'Ajuntament de Prades anunciava a través de les seves xarxessocials una notícia que ha estat celebrada per molts, i que, en conjunt, ha commogut tant a veïns com a visitants. Es tracta de la contractació d'un servei de vigilància privada que constarà de dos agents, que vetllaran per la seguretat i, especialment, per posar fre a una sèrie d'actes vandàlics i molèsties que durant les darreres setmanes estan sent el centre d'atenció en una localitat que, recordem, passa de sis-cents a sis mil habitants durant l'estiu.

Lídia Bargas, alcaldessa pradenca, ha parlat amb TarragonaDigital sobre els greuges. Es mostra desbordada explicant les bretolades que, assegura, els joves estan cometent per tot el poble. «S'ha agreujat la problemàtica de cada estiu, els Mossos d'Esquadra venen però no hi poden ser sempre, i pel fet de ser un poble petit —només durant l'hivern— no podem tenir policia local», lamenta Bargas. De fet, remarca el fet que el nucli, que ara compta amb deu vegades la seva població, té uns serveis mínims que són insuficients, encara més en un any de més afluència del normal. «Tot el poble està ple», exclama l'alcaldessa, i «estem lligats de mans i peus».

En alguns llocs han aparegut pintades i mobiliari urbà destrossat.
En alguns llocs han aparegut pintades i mobiliari urbà destrossat. | cedida

Retrovisors i mobiliari trencats i una exposició històrica boicotejada

Bargas explica que a les nits hi ha grups de joves que es reuneixen per beure alcohol i, a banda dels sorolls i les molèsties que els veïns ja han denunciat, han fet pintades i han xafat nombrosos retrovisors, mobiliari urbà i els vidres de les ampolles. Inclús, aquests joves han accedit a un xalet tapiat que és propietat de l'Ajuntament, i després que es tornés a tancar, en van trencar el candau i hi van tornar a entrar per a acampar-hi.

El més greu, però, segons Bargas, és el boicot que s'ha fet a una exposició permament de fotografies antigues que es pot veure pels carrers de la localitat. En ella hi apareixen algunes persones, a les quals se'ls ha arrencat o tallat el cap. A més, Bargas denuncia actes incívics comesos amb més quotidianitat, com és el fet que hi ha cotxes estacionats pertot i contenidors, alguns d'ells buits, que estan envoltats de deixalles.

No obstant tot això, l'alcaldessa lamenta que no es pot denunciar els vàndals si no se'ls ha vist in fraganti, i explica que cada dia rep queixes i denúncies dels veïns que troba pel carrer. En aquest sentit, la publicació de la notícia de la nova contractació a través de les xarxes va tenir un gran ressò i va rebre molts comentaris, la majoria d'ells d'alegria i de confiança en una solució. També s'han penjat uns cartells repartits per tot el municipi que conviden els incívics a reflexionar.

Algunes fotografies antigues com aquesta, col·locades pel poble, s'han trobat amb els caps tallats.
Algunes fotografies antigues com aquesta, col·locades pel poble, s'han trobat amb els caps tallats. | cedida

El servei de vigilància controlarà els espais municipals

Lídia Bargas ha explicat que el servei de seguretat, que està en contacte amb els Mossos, és el que ja es contracta per als balls de festa major o d'altres serveis i esdeveniments. El contracte, de moment, té una durada d'un mes, i de retruc, ajudarà a que es compleixi la normativa de prevenció de la Covid-19 amb més control. Malgrat que no podran fer rondes, controlaran els espaismunicipals, que Bargas recorda que són molts i estan repartits per tot el terme.


Comentaris