Una denúncia a Tarragona permet desmantellar una banda d'extorsionadors

La Guàrdia Civil ha detingut 22 persones a Barcelona, València i Alacant

La Guàrdia Civil ha desmantellat una xarxa d'extorsionadors que actuaven a través d'Internet.
La Guàrdia Civil ha desmantellat una xarxa d'extorsionadors que actuaven a través d'Internet. | Guàrdia Civil
26 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:03h
La Guàrdia Civil ha detingut 22 persones a Barcelona, València i Alacant com a membres d'una organització dedicada a extorsionar clients de pàgines web de contactes sexuals. L'organització era dirigida per quatre dels membres que residien a Badalona i tenien alts coneixements informàtics.

Aquests s'encarregaven de la captació de potencials clients i posteriorment, un cop fet el contacte amb l'organització, l'extorsionaven per missatgeria instantània. Així, van obtenir un botí de 200.000 euros, ja que cada extorsionat arribava a pagar quantitats de fins a 3.000 euros per evitar que la informació arribés a l'entorn més proper.

L'operació es va iniciar arran de la denúncia d'un veí de Tarragona. Actualment, hi ha una vintena de víctimes identificades. Aquesta primera víctima va fer el pas d'anar a la policia perquè tot i haver pagat en diverses ocasions les quantitats que l'organització li demanava continuava sent extorsionat.
 

Funcionament de l'organització

Els investigadors han pogut constatar l'existència de més de 3.000 anuncis de l'organització oferint serveis sexuals, amb situacions com que una mateixa dona oferia, aparentment, serveis sexuals en dues ciutats diferents en un mateix dia, tot i estar a una distància de 500 quilòmetres.

Així, primer es captaven els potencials clients a través dels anuncis i un cop fet el contacte es posava en marxa l'extorsió. Per poder gestionar els beneficis que obtenien, comptaven amb un grup d'intermediaris encarregats de la logística. Aquests, per exemple, obrien comptes bancaris, contractaven línies telefòniques i traspassaven diners entre els membres mitjançant petites transaccions.

Un altre grup era l'encarregat de facilitar els mòbils, targetes SIM i altres mitjans tecnològics. En total s'han localitzat 500 terminals mòbils i en els dos registres duts a terme a Barcelona, la Guàrdia Civil ha trobat nombrosos discos de memòria externa i portàtils.

No es descarta ampliar el nombre de víctimes un cop processada tota la informació, ja que actualment només hi ha vint víctimes identificades.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona i duta a terme per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona.