GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

La URV tira endavant un estudi sobre els efectes de la indústria química en la salut de la població

Fa més de trenta anys que intenten fer aquests estudis però no han aconseguit el suport d’administracions públiques ni privades: ara el tiren endavant amb fons propis

La greu explosió d'aquest dimarts, 14 de gener, a la tarda, a la planta d'IQOXE, al polígon sud, ha generat un efecte molt destacat a la societat civil de Tarragona. Aquest dijous, 16 de gener, s'ha conegut que la Universitat Rovira i Virgili, arran dels fets, ha decidit avançar un estudi que tenia previst fer per establir si hi ha vincles entre l'activitat de la indústria química i la salut de la població dels entorns.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

L'estudi el durà a terme el grup de recerca Tecnatox-Laboratori de Tecnologia de Salut Mediambiental de la URV, amb recursos propis. La investigació vol mirar d’evidenciar, amb dades científiques, si existeix una correlació entre determinades malalties i el fet de viure al voltant de les indústries petroquímiques de Tarragona.

 

El treball començarà amb 800 mostres que ja tenen d’altres estudis de medicina preventiva de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i continuaran amb acords amb els centres d’atenció primària i hospitals per poder obtenir fàcilment mostres i informacions específiques.

 

Vincles entre la qualitat de l'aire i determinades malalties

A través de la identificació de biomarcadors, pretenen determinar si la incidència d’algunes malalties a la població de l’entorn de les petroquímiques (com determinades al·lèrgies, problemes respiratoris, etc.) tenen relació amb la qualitat de l’aire que es respira en aquestes zones. Els estudis permeten establir la relació entre les causes de la malaltia i la influència d’aquestes en el desenvolupament o no d'aquesta.

 

Aquest projecte, hauria d’haver començat a desenvolupar-se durant aquest any, però els darrers accidents a la indústria han impulsat el grup a començar-lo immediatament. A mesura que es vagin obtenint resultats, el grup de recerca, liderat pel catedràtic de toxicologia, Josep Lluís Domingo, informarà la població dels resultats. Domingo assegura que fa més de trenta anys que intenten fer aquests estudis però no han aconseguit el suport d’administracions públiques ni privades i és per això que ha decidit tirar-lo endavant amb fons propis.