Els 10 imprescindibles de Santa Tecla 2019

Concerts, castells, la Baixada de l’Àliga i l’entrada del braç de Santa Tecla entre les cites imprescindibles per la festa major de Tarragona
Imatge d'arxiu de la gran carretillada extraordinària del Ball de Diables de Tarragona de l'any passat. | Laia

 

Tarragona es troba immersa en els dies previs a Santa Tecla. La patrona de la ciutat suposa riuades de gent pel carrer disposades a acomiadar l’estiu d’allò més bé.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Concerts; les dues jornades castelleres; l’entrada del braç de Santa Tecla; la baixada de l’Àliga són alguns dels actes d’un programa farcit de cites que durant deu dies desmenteixen el tòpic que Tarragona és una ciutat avorrida que no té vida als carrers. TarragonaDigital recull els 10 actes imprescindibles de Santa Tecla d'enguany.

1

La Crida i la tronada

El tret de sortida de Santa Tecla és La Crida que el divendres 13, a les 19 hores, farà el batlle de Tarragona, Pau Ricomà. Serà el moment, també, que Ricomà i el Perpetuador de les Festes d'enguany, Jaume Sendra, donin l'inici protocol·lari a la festa major de Tarragona. Sendra és el portador dels Nanos Vells de Tarragona.

2

El concert de l'Anella Mediterrània

L'Anella Mediterrània torna a ser, enguany, l'escenari del macroconcert de Santa Tecla. Les instal·lacions esportives de Ponent acolliran el folk metal dels Mägo de Oz que comptaran amb Dobler com a teloner. Els fans dels acords dels madrilenys tenen una cita el dissabte, 14 de setembre, a les 22.30 hores.

3

La diada del Primer Diumenge de Festes

La cita castellera més important de l'any a Tarragona pel que fa a resultats castellers —al marge, és clar, del Concurs de Castells— és la Diada Castellera del Primer Diumenge de Festes. Enguany, serà diumenge, 15 de setembre, a les 12.00 hores, a la plaça de la Font. Hi actuaran la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca i les quatre formacions hi aportaran els seus millors castells.

4

El concert d'Oques Grasses

El dilluns 16 de setembre, a partir de les 22.30 hores, un dels grups més en forma del panorama musical català, Oques Grasses, omplirà la plaça de la Font de bat a bat. El concert, patrocinat per BASF en el marc del 50 aniversari de la seva arribada a la ciutat de Tarragona, serà, conjuntament amb l'actuació de Mägo de Oz, una de les dues principals cites musicals de la Santa Tecla d'enguany.

5

El pastís del Braç de Santa Tecla

El dimarts a la tarda, a partir de les set, es pot passar a gaudir, a la plaça de la Font, del Pastís del Braç de Santa Tecla. 75 metres de Braç, equivalents a 2.000 racions. Ara bé, per gaudir del pastís prèviament s’haurà de recollir els tiquets a l’estand de festes instal·lat al vestíbul del Teatre Tarragona. L’organització avança que, com cada any, un màxim d’un tiquet per persona.

6

La Cercavila Petita

Veure els més petits participant activament de la Festa Major de Santa Tecla és un goig tant per als menuts com per als espectadors adults. Enguany, i per commemorar el 5è aniversari del Griu, veurem per primer cop el Griu Petit, que serà apadrinat per la Vigília Petita de Torredembarra. També sortiran els Gegants Vells Petits, que participaran per primer cop en la cercavila de la Santa Tecla Petita. No us ho perdeu: dijous 19 a les 18.30 a la plaça de la Font. 

7

La Baixada de l'Àliga

Arriba un dels actes més concorreguts de Santa Tecla. Cada any milers de persones omplen els carrers de la Part Alta per gaudir d'un dels moments de més gresca i xerinola de les festes. La Baixada de l'Àliga comença a les 24.00 hores de la nit del dissabte 21 a diumenge 22 de setembre. Els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa, acompanyats tots ells de les bandes, baixaran les escales de la Catedral precidnt la baixada de l'Àliga. 

8

Les representancions del Ball de Dames i Vells

Si el 1514 ja es produïa la primera referència al Ball de Dames i Vells a la ciutat de Tarragona, el cert és que la seva recuperació, el 1981, l'ha consolidat fins als nostres dies com el ball parlat per excel·lència de Santa Tecla. Satíric, planer, obscè, eròtic, boig... són adjectius que descriuen unes representacions carregades de sarcasme i ironia i que repassen l'actualitat local i nacional repartint a tort i a dret. Una cita obligada per riure. Fan diverses representacions al llarg de Santa Tecla, però la primera és a les 18.30 hores a la plaça de Dames i Vells, dissabte, 21 de setembre.

9

La professó de Santa Tecla i l'entrada del braç

La professó del braç incorrupte de Santa Tecla és la darrera sortida al complet del seguici popular de Tarragona fins l'any següent. S'inicia al pla de la Seu a les set de la tarda de cada 23 de setembre i transcorre per la Part Alta, fins que es torna a arribar als peus de la Catedral de Tarragona. Tots els elements del seguici popular prenen posicions i, quan la relíquia torna a entrar a la Catedral, tots els elements actuen a la vegada, repiquen les campanes de la seu tarragonina i hi ha un espectacle pirotècnic. Enguany, com a gran novetat, Tarragona arriba a la seva festa de la mà d'un nou arquebisbe, Joan Planellas. 

10

La baixada dels pilars caminant

La ciutat diu adéu a Santa Tecla amb un dels moments més emocionants de les festes: la baixada dels pilars caminant. Els basteixen a la plaça de les Cols, pugen i baixen les escales de la Catedral i encaminen el carrer Major, la baixada de Misericòrdia i la plaça de la Font fins a arribar a l'Ajuntament de Tarragona. La cita és just després de la diada castellera de la Mercè —dimarts 24 de setembre, 13.00 hores, plaça de les Cols— i aplega cada any centenars d'aficionats i de curiosos.

 

"🛍 Les botigues de Tarragona surten al carrer fins dissabte per liquidar els estocs" "🎥 Arriba la quarta edició del festival de curtmetratges de salut mental de Tarragona"