L'absència d'un regidor socialista deixa la decisió de la pancarta dels presos en mans de Pau Ricomà

Berni Álvarez es troba a Israel amb la selecció espanyola Sub-20 de bàsquet | La votació apunta a 12 vots a favor i 12 en contra de la pancarta i decidirà el vot de qualitat de l'alcalde
Tot apunta que la façana de l'Ajuntament de Tarragona no lluïrà la pancarta a favor de la «Llibertat dels presos polítics!» | ACN

 

Hores d'intens debat polític a Tarragona al voltant de si el consistori ha de comptar, al balcó de la seva façana principal, amb una pancarta reclamant la «Llibertat dels presos polítics!» o no. Aquest dimecres, a darrera hora del vespre, la coordinadora d'En Comú Podem Tarragona, socis de govern d'ERC, feia públic que s'abstindria en la votació de la moció de la pancarta.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Tot semblava dat i beneït i la ciutat no tindria pancarta com altres municipis governats per forces independentistes i/o d'esquerres. Tot semblava dat i beneït fins que s'ha conegut l'absència d'un regidor socialista en el plenari d'aquest divendres, 19 de juliol, on es votarà la moció de la pancarta.

La decisió d'En Comú Podem

La decisió de la coordinadora d'En Comú Podem Tarragona d'abstenir-se, de cara a la votació d'aquest divendres, 19 de juliol, en la moció a favor de penjar una pancarta, a la façana principal del consistori, a favor de la «Llibertat dels presos polítics!» semblava que feia impossible que la pancarta pogués tirar endavant. La seva abstenció deixava la correlació de forces, entre independentistes i espanyolistes, 13 (set del PSC; quatre de Ciutadans i dos del PP) a 12 (set d'ERC, tres de Junts per Tarragona i dos de la CUP) a favor dels segons.

En Comú Podem va fer pública la seva posició en un comunicat enviat als mitjans de comunicació on afirmaven rebutjar «la judicialització de la política que actualment viuen els representants legítims de part de la ciutadania de Catalunya». També demanaven «buscar una solució política i democràtica en relació al conflicte català».

Ara bé, pel que fa a la proposta de la pancarta, puntualitzaven que «creiem que l'exhibició d'aquests missatges i simbologia a l'Ajuntament, casa de tots els tarragonins i tarragonines, hauria de comptar amb el suport d'una majoria més qualificada i consensuada per garantir que tots els vilatans se sentin representats per la institució pública principal».

«Berni Álvarez hauria de dimitir»

Ara bé, la sorpresa saltava aquest matí de dijous, 18 de juliol, quan es coneixia que al bàndol constitucionalista hi hauria una baixa, i destacada. El fitxatge estrella de l'antic alcalde Ballesteros, l'entrenador de bàsquet Berni Álvarez, es troba fora del país i no acudirà a la sessió plenària. En concret, Álvarez està a Israel amb la selecció Sub-20 de bàsquet espanyol. La seva absència deixaria la votació 12 a 12 i decidirà el vot de qualitat de l'alcalde Pau Ricomà. 

Aquesta absència ha generat la dura reacció de les dues forces constitucionalistes, PP i Ciutadans. Rubén Viñuales, portaveu dels taronges al consistori tarragoní, ha declarat que «entenem totalment injustificada l'absència del regidor del PSC, Berni Álvarez. Aquesta votació és massa important i les prioritats d'alguns regidors han quedat clares. Sembla que el regidor socialista no doni la importància que mereix el fet de ser conseller de l'Ajuntament de Tarragona».

José Luís Martín, líder del PP a l'Ajuntament de Tarragona, ha sigut contundent i ha manifestat que «considero impresentable l'absència de Berni Álvarez del plenari de divendres. Si no pot compaginar la seva feina amb el fet de ser regidor, hauria de dimitir. És incomprensible que Tarragona acabi tenint una pancarta independentista al balcó del consistori per l'absència d'un regidor socialista». 

Els socialistes, per la seva banda, s'han espolsat les puces del damunt i han assegurat que «la clau la tenen els comuns i la seva abstenció».

«Exigir a l'Estat espanyol l'alliberament d'aquestes persones»

La moció, acordada entre Laia Estrada, portaveu tarragonina de la CUP; Didac Nadal, líder de Junts per Tarragona i Xavi Puig, portaveu dels republicans, cerca que «el consistori se sumi a aquesta iniciativa d'altres institucions locals per tal d'exigir a l'Estat espanyol l'alliberament d'aquestes persones».

L'acord de la moció proposa que, al balcó principal de la façana consistorial de la plaça de la Font, hi hagi la pancarta amb el lema «Llibertat presos polítics!» mentre, segons la proposta, «a l'Estat espanyol hi hagi presos polítics». 

"🚔NOU ROBATORI: Una dona gran pateix un furt amb el mètode de l'estirada a TGN" "✈ El viatge inesperat a Ginebra de l'alcalde de Tarragona"