Un equip de nou consellers: ERC i Comuns compartiran el govern de Tarragona

Les dues formacions deixen oberta la porta a que la CUP es pugui incorporar al cartipàs més endavant
Ricomà i Aguilar han tancat l'acord de govern entre ERC I En Comú Podem a Tarragona | Toni Cabanillas

 

Ja és oficial: Esquerra Republicana compartirà govern amb En Comú Podem i Pau Ricomà serà el pròxim alcalde de Tarragona en unes hores. Les dues formacions han tancat un acord per governar plegats i la ciutat tindrà, des del plenari d'investidura d'aquest dissabte a migdia, nou consellers: els set d'ERC i els dos regidors d'ECP. Cap de les dues agrupacions, però, tanquen la porta a una possible incorporació de la CUP al govern municipal més endavant. «Aquest no és un pacte contra ningú, sinó un pacte a favor de Tarragona», ha presentat Ricomà.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La portaveu d'En Comú Podem, Carla Aguilar, ha reivindicat que «comença una nova manera de fer política a la ciutat» i s'ha mostrat satisfeta per haver arribat a un acord de govern amb els republicans. «Volem una Tarragona honesta, propera i feminista, i per això l'acord es basa en el programa», ha afegit. Al pacte destaquen els compromisos en matèria de polítiques socials i de participació ciutadana, i també s'han incorporat les cinc mesures exigides per la CUP a canvi de la investidura.

El nou govern ERC-ECP crearà Consells de Districte per accentuar la participació ciutadana

L'acord de govern entre les dues formacions inclou altres mesures com la creació de Consells de Districte per millorar la participació ciutadana, impulsar un nou Pla de Biblioteques, gestionar una administració transparent lluitar contra la pobresa o promoure un pla de xoc per garantir l'accés universal a l'habitatge. Impulsar el comerç de proximitat, rehabilitar el Barri del Port o crear una xarxa de carrils bici a la ciutat també són altres dels punts consensuats.

Ricomà ha volgut agrair «la responsabilitat dels militants d'En Comú Podem» per avalar el canvi al govern municipal, i ha reconegut que assumeix el repte de liderar el nou govern «amb una gran il·lusió». Ha assenyalat que la prioritat tot just entrar al consistori serà «aturar la decadència» a la capital i ha allargat la mà a establir acords amplis amb les forces que se situaran als seients de l'oposició.

El suport dels Comuns a ERC ha estat decisiu per articular un govern de canvi a Tarragona

Els futurs consellers s'han fet la foto de família a l'Antiga Audiència de Tarragona | Toni Cabanillas

L'assemblea de la militància d'En Comú Podem del passat dilluns al vespre va marcar un abans i un després al context polític de Tarragona. El suport majoritari a Esquerra Republicana va decantar la balança i va reduir gairebé a zero les opcions del PSC de mantenir l'alcaldia de la capital davant l'amenaça, cada cop més sòlida, que els republicans aconseguissin agrupar la difícil suma de vots de Junts, els Comuns i la CUP per fer-se amb les claus de l'Ajuntament de Tarragona i desbancar els socialistes de la plaça de la Font després de 12 anys al poder.

ERC - En Comú Podem: un pacte exprés en 48 hores per governar Tarragona

El pacte de govern entre els republicans i els comuns ha pres forma en temps rècord, després que els respectius equips negociadors hagin tancat l'acord en tan sols 48 hores. El passat dimecres, 12 de juny, s'anunciava l'inici de les converses entre les dues formacions polítiques, i el resultat de les mateixes ja és una realitat pública tan sols dos dies després. Ricomà i Aguilar han aconseguit entendre's a contrarellotge i seran socis de govern durant els pròxims quatre anys.

Pau Ricomà es convertirà aquest dissabte a migdia en el primer alcalde d'Esquerra Republicana a Tarragona des de la Segona República, i ho farà amb els vots favorables de la seva formació, dels Comuns, de Junts per Tarragona i els ja anunciats de la CUP: el primer partit que va obrir-li la porta de l'alcaldia de bat a bat tot just conèixer els resultats de les eleccions municipals del 26-M. Amb el govern a duo que estan a punt d'iniciar ERC i En Comú Podem a la ciutat, la plaça de la Font viurà en poques hores un moment històric: el traspàs de poders de l'alcalde Ballesteros a l'alcalde Ricomà.

Consellers i competències: qui s'emporta què?

Tot i que el cartipàs s'ha redistribuït en àrees i subàrees, de manera diferent al que es configurava fins ara, les carteres quedaran de la següent manera a l'Ajuntament de Tarragona:

Pau Ricomà (ERC) serà l'alcalde i assumirà les competències de Cultura i Festes.

Laura Castel (ERC) s'encarregarà de Turisme, Desenvolupament Econòmic, Transparència i el Projecte del Banc d'Espanya.

Xavier Puig (ERC) assumirà Urbanisme, Espais Públics, Medi Ambient, Neteja i Mobilitat.

Jordi Fortuny (ERC) serà el conseller de l'àrea de Serveis Generals i Economia.

Paula Varas (ERC) serà la responsable del Consell de Districtes i de Nova Ciutadania.

Manel Castaño (ERC) s'emporta Educació, Memòria Històrica, Seguretat Ciutadana i Protecció Civil.

Mary López (ERC) assumirà Comerç, Consum i Esports.

Carla Aguilar (En Comú Podem) serà la primera tinent d'alcalde i consellera de Serveis Socials, Participació Ciutadana, Salut, Benestar Animal, Feminismes i Gent Gran.

Hermán Pinedo (En Comú Podem) portarà Patrimoni, Habitatge, Ajuts Socials i Joventut

També et pot interessar

"🗣 ENTREVISTA: Pau Palau, un tarragoní amb un 65% de discapacitat que fa política" "La passarel·la del Port de Tarragona ha estat guardonada"