Tret de sortida als actes de celebració del Centenari de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona

La celebració, que s'allargarà fins al 9 de febrer de 2021, inclou jornades, concerts, activitats adreçades a escolars i presentacions de llibres, entre altres
L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va presidir la inauguració del Centenari de l'Arxiu Històric Diocesà de Tarragona. | Diputació de Tarragona

 

Aquest dilluns al vespre es va inaugurar el Centenari de la fundació de l'Arxiu Històric Arxidocesà de Tarragona (AHAT), en un acte que va presidir l'Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i que va comptar amb la participació de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Villallonga, la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, així com el director de l'AHAT, Mossèn Manuel Fuetes.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

La celebració de l'efemèride, que es va iniciar ahir, s'allargarà durant tot l'any amb un seguit d'actes que inclouen des de trobades amb experts fins a concerts, passant per activitats adreçades a les escoles i presentacions de llibres, amb l'objectiu d'apropar l'Arxiu a la ciutadania i donar a conèixer la seva tasca i el fons bibliogràfic que conté, xifrat en més de 15.000 documents i més de dos milions d'imatges digitalitzades. La cloenda del Centenari arribarà el 9 de febrer de 2021, amb un acte al Centre Tarraconense El Seminari.

 

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, va mostrar el compromís de l'administració catalana amb els arxius, assegurant que «són importants per al Govern». Vilallonga va afegit que «justament, els nous pressupostos preveuen acabar tot el pla d'arxius de Catalunya». Per la seva banda, des de la Diputació de Tarragona, un ens que col·labora en la digitalització d'arxius i imatges de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, la presidenta Noemí Llauradó va destacar que «és un mecanisme que apropa el coneixement a la societat".

 

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va apuntar la importància de l'AHAT, que «posa a disposició tota la informació del passat per als usuaris del futur», alhora que va recalcar que «és la suma de conceptes molt diversos com la conservació, la preservació i la digitalització durant aquests primers cent anys».