Els 5 imprescindibles de les festes de Sant Magí de Tarragona

La Sindriada, la Remullada o la Diada Castellera de Sant Magí a la plaça de les Cols són alguns dels actes que no et pots perdre durant aquestes festes
Imatge de la Remullada de Sant Magí, una de les revetlles més divertides de Tarragona. | TarragonaDiari.cat

 

Les festes de Sant Magí a Tarragona han deixat de ser les petites de la ciutat. Malgrat que arriben només un mes abans de Santa Tecla, la ciutat fa anys que es bolca amb una festa major marcada per l'arribada de l'aigua de la Brufaganya, la síndria i els castells. A més, la consolidació de la iMAGInada ha permès que les festes s'allarguin durant més d'una setmana i que comptin amb més d'un centenar d'actes. La revetlla de la Remullada, la cercavila de Sant Magí i els pilars caminant fins al Portal del Carro, la diada castellera a la plaça de les Cols o la Sindriada són alguns dels actes més importants de la festa major d'estiu. 

 

 

Tarragonins, però també turistes d'arreu del món que durant el mes d'agost arriben a la ciutat, gaudeixen amb tot tipus d'activitats adreçades a tots els públics. En aquesta petita guia, TarragonaDigital us recomana els 5 actes que no us podeu perdre durant les festes de Sant Magí, que se celebren oficialment entre el 14 i el 19 d'agost, però que ja ha arrencat amb els actes previs.  

 

1 La Diada Castellera de Sant Magí

 

Imatge d'arxiu dels Xiquets de Tarragona a la diada de Sant Magí. | Jose Luis Saez

 

Les quatre colles de la ciutat es troben, el 19 d'agost a les 12.00 hores, en una de les places més màgiques del món casteller. La plaça de les Cols és seu de la Diada Castellera de Sant Magí, una de les més importants de la temporada pels Xiquets de Tarragona, la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Les escales de la Catedral i el carrar Major s'omplen de gom a gom per gaudir amb les construccions de les quatre formacions de la ciutat. 

2 La iMAGInada
Imatge d'una actuació durant la iMAGInada de l'any passat, quan va arribar al desè aniversari. | Albert Rué

 

La iMAGInada-Espai per a la llibertat d'expressió fa onze anys que se celebra als jardins del Camp de Mart en el marc de les festes de Sant Magí. Concerts, xerrades, activitats, tallers, mercats d'artesania i menjars de tot el món són els ingredients d'aquest esdeveniment, que arriba en els actes previs de les festes, entre els dies 8 i 11d'agost. Grups com Roba Estesa, Seikos, The Golliards Collective o Fetitxe 13 ompliran de màgia les nits de la iMAGInada, un espai pensat per tots els públics. 

3 La Remullada
Imatge de la Revetlla Remullada de l'any passat a Tarragona. | Rafa López

 

La revetlla de la Remullada és una de les més peculiars de Tarragona. Se celebra la vigília de Sant Magí, és a dir, la nit del 18 al 19 d'agost. La Plaça del Rei és l'espai que acull centenars de joves disposats a mullar-se sota el Càntir, la Petxina Pelegrina, el Carro i la Síndria. A partir de les 23.00 hores, música i aigua convertiran la plaça en una autèntica festa. És, sens dubte, la nit més fresca de la festa major d'estiu. 

4 La Sindriada
Imatge d'arxiu d'una de les edicions de la tradicional Sindriada de Sant Magí, a Tarragona. | TarragonaCultura

 

La Sindriada és un dels actes més esperats pels tarragonins durant les festes de Sant Magí. Enguany se celebrarà al Mercat Central, el dissabte dia 17 d'agost a les 19.00 hores. Tothom podrà gaudir d'un tall de síndria per refrescar-se en aquests dies calorosos. La festa continuarà a la nit, a la plaça Corsini, on el grup guanyador de la cançó de l'estiu serà el protagonista de la vetllada. El concert començarà a les 23.00 hores. 

5 L'arribada de l'aigua i la professó de Sant Magí

Imatge d'arxiu de la Professó de Sant Magí de Tarrgona. | Laia Solanelles

 

La tradició i la solemnitat protagonitzen els dos darrers actes d'aquesta petita guia. Es tracta, d'una banda, de l'Arribada de l'Aigua de Sant Magí de la Brufaganya. A les 19.00 hores del 18 d'agost, a la plaça de la Font, els portants de l'aigua arribaran amb el líquid preuat. Elements del Seguici i colles castelleres els rebran. Un dia després, el 19 d'agost a les 19.00 hores, la Professó de Sant Magí durà la imatge del sant i l'aigua fins al Portal del Carro. Allà, les colles castelleres hi faran els tradicionals pilars caminants fins a l'església.