La Torre de Minerva de Tarragona

En marxa una actuació exhaustiva a la Torre Minerva de Tarragona

L'objectiu és salvar els valors patrimonials del conjunt escultòric | Les actuacions es poden allargar més enllà del 2021

Llum verda a l'actuació exhaustiva de restauració de la Torre Minerva. L'Ajuntament de Tarragona, a través de la conselleria de Patrimoni, ha anunciat l'acord amb la Fundació Obra Pia Montserrat, de l'Arquebisbat de Tarragona —propietari del monument—, i la Fundació Mútua Catalana, qui finançarà gran part de les tasques que s'hi duran a terme. L'objectiu principal del projecte és salvar els valors patrimonials del conjunt escultòric de la Torre  i de l'excepcionalitat del frís de Minerva

La iniciativa fa temps que s'estava gestant i el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha volgut «agrair» a les entitats pel seu compromís amb el projecte i es començaran a engegar totes les tasques durant la setmana vinent. El projecte no té data de finalització, ja que, tot i que es contempla durant tot el 2021, es pot estendre a l'any vinent perquè es desconeix cap on evolucionaran els treballs.

Una actuació per «entendre la fundació de Tàrraco»

La Torre Minerva està situada al final del Passeig Arqueològic, a l'altura del Portal del Carro, és a la primera fase de muralla (200 aC) de Tarraco. La primera actuació prevista al voltant d'aquest element arquitectònic és un aixecament 3D, amb dron i làser, per tal de conèixer l'estat actual de conservació i es continuarà amb la instal·lació d'una bastida per a l'estudi de la torre, dels seus materials, patologies i característiques.  Per acabar, es redactarà el projecte de conservació, restauració i execució de l'actuació.

Arran d'aquest projecte patrimonial, Pinedo  destaca que «aquesta actuació és una de les més importants que durem a terme els propers anys» i especifica que «engeguem un procés d’estudi i protecció d’un dels relleus romans més antics de la península Ibèrica i un element clau per entendre la fundació de Tàrraco». Així mateix, el conseller conclou que «tot i que les nostres prioritats segueixen sent la conservació i preservació del patrimoni, en aquesta actuació el relleu de Minerva és primordial donada la seva singularitat en el món romà fora d’Itàlia». I deixa clar que «el relleu s’haurà de protegir i posar en valor per al futur de la nostra pròpia història, perquè ens aportarà molta informació encara per descobrir del primer segle de Tàrraco».  

L'actuació és possible gràcies a l'acord amb la Fundació Privada Mútua Catalana, coneixedora de la importància del monument per la ciutat, que finançarà el projecte  en diversos terminis i signat a través d'un conveni de col·laboració. L'altra pota de l'acord és l'Arquebisbat de Tarragona, a través de la Fundació Obra Pia Montserrat, com a propietària d'aquest tram de muralla i de la Torre, que garantirà l'accés i les accions previstes. Finalment, els tècnics municipals responsables treballaran conjuntament amb els tècnics d’aquesta entitat en totes les fases de l’actuació i presa de decisions.  

Les principals actuacions a la Torre de Minerva

En l'anunci de l'Ajuntament de Tarragona ha destacat les principals actuacions que es faran a la Torre de Minerva. En aquest sentit, es farà una anàlisi organolèptica inicial i neteja de vegetació; presa de mostres de pedra, agents biogènics, sediments...etcètera; l'estudi dels elements escultòrics i epigràfics de la torre; l'estudi de paraments de la torre; l'aixecament escàner làser 3D i fotogrametria de la torre i de còpia del relleu feta el 1992 per comparar amb l'estat actual; els treballs de laboratori i anàlisi de les mostres; l'estudi i proposta d'actuació en el relleu, escultures i façana de la torre; l'encàrrec del projecte de restauració i desenvolupament d'aquest; l'acció de difusió i gravació de tot el procés; i la campanya de comunicació i difusió del projecte.